Így szabadulhatna ki Magyarország a földgáz fogságából

Forrás: napi.hu

Forrás: napi.hu

Elsősorban a biomassza és a földhő energetikai célú felhasználásának fokozásával lehetne csökkenteni Magyarország függését a döntően import forrásokból beszerzett fosszilis energiahordozóktól – derült ki az Energiaklub szervezte konferencián. A tapasztalatok szerint a települési megújuló energia fejlesztéseknél a finanszírozás jelenti a fő problémát, de a közös beszerzések és termelés megszervezése is gyakran ütközik ellenállásba.

Több problémás pontja is akad a települési, önkormányzati megújuló energia fejlesztéseknek; elsősorban a finanszírozás, a banki tényező jelenthet gondot a települési stratégiai tervezésben, de a közös beszerzések, közös termelés megvalósítása is ellenállásba ütközik olykor – mondta el Kohlheb Norbert (Szent István Egyetem) az Energiaklub által rendezett, “Biomasszától a napenergiáig” című önkormányzati konferencián. A szövetkezet szó kiejtése gyakran még napjainkban is fölhördülést vált ki a termelők körében – fogalmazott a szakember a biomassza energetikai hasznosítását ösztönző európai Coach BioEnergy projektet bemutatva.

A tapasztalatok szerint a helyi, decentralizált megújuló energia rendszerek kialakítása során a lakossági igényekre mindenképpen tekintettel kell lenni, ugyanis pusztán az önkormányzati igények nem elégségesek a beruházás optimális megtervezéséhez – mondta Kohlheb Norbert. Kérdés azonban, hogy lakossági programok hiányában hogyan jutnak támogatáshoz a háztartások. Míg a települési energiastratégia iránt, annak elvontsága miatt nehéz fölkelteni az érdeklődést, a konkrét projektek már sokkal inkább megmozgatják a fantáziát – fűzte hozzá. A tapasztalatok szerint a projekt “beindulása” után olyan közösségi engedmények csökkenthetik a kiadásokat, mint például a tüzelőanyag-szállításhoz kapcsolódó kedvezmény.

A legnagyobb lehetőségeket a megújuló energiaforrások között Magyarországon a biomassza és a földhő fölhasználásának bővítése jelenti – mondta el Varga Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese a megújuló energia cselekvési terv zöld céljait ismertető előadásában. Mennyiségi szempontból a biomasszában vannak a legnagyobb lehetőségek, míg a hőszivattyúval kitermelhető hőmennyiség a jelenleg szerény szinthez képest akár több tízezerszeresére is bővülhet szavai szerint 2020-ig. A megújuló energiaforrások között jelenleg is a biomassza képviseli a legnagyobb részarányt 80 százalék fölötti súllyal, ez azonban a többi zöldenergia előretörésével 60 százalék fölé süllyedhet, miközben a tüzifa helyett egyre nagyobb szerepet kaphatnak a hulladékok – legalább is a szándékok szerint.

Mindehhez persze számos intézkedést kell tenni. A támogatások területén a szaktárca önálló operatív programot hozna létre az EU-forrásokra, és dolgoznak egy zöldbank koncepcióján is Varga Tamás szavai szerint. A szabályozást illetően elsődleges feladat a fönntartható energiagazdaságról szóló törvény megalkotása, és egyebek mellett az engedélyeztetés egyszerűsítése továbbra is napirenden van. A tervek között említette a főosztályvezető-helyettes, hogy támogatnák a biogáz-fölhasználás terjedését a hálózati betáplálás segítségével.

Forrás: Napi Gazdaság
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *