Beszakadt az ezüst ára, Soros is menekül

Árzuhanás

Árzuhanás

Közel 20 százalékkal zuhant négy kereskedési nap alatt az ezüst árfolyama. Múlt hét csütörtök még közel 50 dollárt kértek az ezüst egy unciájáért, ma hajnalban Ázsiában már csak 40,46 dollárt. Ráadásul Soros és több neves befektető is leépíti nemesfém-pozícióit.

Szerda reggel Ázsiában folytatta heti vesszőfutását az ezüst ára, jegyzése ezúttal közel 3,5 százalékkal volt alacsonyabb a keddi záráshoz képest. Pedig a keddi nap is jókora pofont hozott az ezüstben “utazók” számára, miután 2008 decembere óta nem tapasztalt mértékben zuhant az árfolyam. Így múlt hét csütörtök óta, – amikor is 49,84 dolláros sokéves csúcsra mászott fel az ezüst ára – 20 százalékkal zuhant az árfolyam.

A hét első két kereskedési napján Osama bin Laden likvidálása, és ezzel a geopolitikai kockázatok csökkentése, valamint a Comex keddi bejelentése borzolta az ezüstpiac szereplőinek kedélyét. A  legjelentősebb fémtőzsde tulajdonosa, a CME Group hétfőn közölte, hogy 14 543 dollárról 16 200 dollárra emeli az ezüst határidős kontraktusához szükséges letét összegét. A megemelt összeg miatt a spekulatív pozíciók tartása érdekében nagyobb összeget kell a befektetőknek elhelyezni, ami miatt egyes kisbefektetők pozíciójuk likvidálására kényszerülhetnek.

Elemzők szerint a letét emelése meglehetősen szokatlan, ami miatt az ezüst ára rövid távon eladói nyomás alá kerülhet. Egyes kereskedők szerint kérdéses, hogy miért kellett rövid időn belül harmadszor is emelni a letét összegét. Többen a piaci ár manipulására gyanakodnak.

Ráadásul a hétfői hírek után kedden újabb negatív hír érkezett  az ezüst piacára.

A The Wall Street Journal keddi cikke szerint Soros György alapja leépíti arany és ezüstpozícióit. Sőt, Soros mellett több mértékadó befektető, például John Burbank is kiszáll a nemesfémekből, így az arany és az ezüst piacán kilenc hónapja tartó rally komoly kihívás elé nézhet. Ugyanakkor más alapkezelők, például John Paulson (akit tavaly az amerikai felügyelet a Goldman Sachs-szal együtt megvádolt a hitelválság kirobbantásával, továbbra is a hisz a nemesfémek további emelkedésében.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *