Hibás teljesítés, szavatosság

A mindennapi életben kötött szerződésekben, tartós fogyasztási cikk vásárlásakor általában arra figyelünk, hány év garanciát nyújt az eladó a termékre. A garancia (jótállás) mellett azonban ismernünk kell a szavatossági jogokat is, és tudnunk kell, hogy nem csak az adásvételnél, hanem minden polgári jogi szerződésnél érvényesíthetők, ha hibás a teljesítés.

Hibás a teljesítés akkor, ha a szolgáltatás nem felel meg a törvényben előírt és a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak. A szolgáltatás tárgyának rendeltetésszerű használatra alkalmasnak kell lennie.

A hibának már a teljesítéskor fenn kell állnia. Ha a hiba ezt követően mutatkozik, a teljesítés akkor hibás, ha rejtett hibáról van szó, vagyis a hiba a teljesítéskor már megvolt. Ennek bizonyítása a szolgáltatást igénybe vevőt terheli.

A szavatosság érvényesítésének első lépcsője, hogy a jogosult kijavítást vagy kicserélést (munka ismételt elvégzését) követel, választása szerint. Természetesen csak akkor, ha a szolgáltatás természete folytán ez egyáltalán lehetséges. A javításig, cseréig az ellenérték arányos részét a jogosult visszatarthatja. Figyelembe kell venni, azt is, hogy a választott jog ne okozzon aránytalan többletköltséget a kötelezettnek, mint a többi választható szavatossági jog (javítás, csere, árleszállítás, elállás ld. lejjebb).

Ha a javításra, cserére az előbbiek szerint nem kerül sor, vagy azt a kötelezett nem vállalja, nem végzi el, a jogosult már az árleszállítás és az elállás között választhat. Elálláskor a szerződés megszűnik, a teljesített szolgáltatások visszajárnak. Jelentéktelen hiba miatt, azonban nem lehet az elállást választani.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *