Világbank: Az infláció a legnagyobb kihívás

Kelet-Ázsiában az infláció a legnagyobb kihívás rövid távon – véli a Világbank, amely szerint szigorúbb pénzügyi politikára lenne szükség a térség országaiban, ahol az idén az átlagos GDP-növekedés várhatóan 8,2 százalék lesz.

A kelet-ázsiai régióról készített féléves jelentésében a nemzetközi pénzintézet arra is kitér, hogy bár Japánban a földrengés- és a cunami rövid távú hatásai súlyosak, a térség egészében ez a hatás valószínűleg korlátozott lesz.

A 8,2 százalékos idei becsült átlagos növekedés erősebb ugyan, mint a hat hónapja jósolt 7,8 százalék, de kevesebb, mint a tavalyi 9,6 százalékos térségi bővülés.

A Világbank szerint a tavalyi jelentős növekedés ellenére a kelet-ázsiai kormányok csak fokozatosan hagytak fel rendkívüli költségvetési és pénzügyi intézkedéseikkel, és tértek vissza válság előtti politikáikhoz.    Így a szigorúbb pénzügyi politika, beleértve a magasabb kamatok politikáját, országonként különböző mértékben ugyan, de szükséges lenne ahhoz, hogy megelőzzék az élelmiszer és nyersanyagárak emelkedését. Immár számos arra utaló jel van, hogy az ársokk nem átmeneti – hangsúlyozza a jelentés.

A nemzetközi pénzintézet úgy véli: a növekvő inflációs nyomás mellett a térség legtöbb országában a válság előttinél erősebb hitelnövekedés is szigorúbb gazdaságpolitika szükségességét jelzi.

A mostani előrejelzés szerint Kína kivételével a feltörekvő ázsiai térség 5,3 százalékkal nő az idén, a hat hónappal korábbi előrejelzésben szereplő 6,7 százalék helyett. Kína növekedése valószínűleg 9 százalékra lassul az idén a tavalyi 10,3 százalékról.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *