7 éves csúcson a globális konjunktúra – tovább emelkedhetnek a tőzsdék?

Forrás: mfor.hu

Forrás: mfor.hu

A februári is kiemelkedően jó hónap volt a világgazdaság számára. A globális konjunktúra adatokból az olvasható ki, hogy utoljára ilyen robusztus hónapot 2004 nyarán élhettünk át. A piacokon ugyanakkor kezd alábbhagyni a korábbi extrém optimizmus, írják a Raiffeisen elemzői heti összefoglalójukban.

Csúcsformában pörög a feldolgozó- és szolgáltatóipar, a két meghatározó szektor. A JP Morgan által összegzett konjunktúra index 60 közelébe emelkedett, ahhoz az értékhez, ahol már-már a túlfűtöttséget súrolja a gazdaság. Ráadásul jelenleg minden régióban dinamikus a fejlődés. Az ISM szerint az Egyesült Államok feldolgozóipara csak a 80-as évek elején mutatott komolyabb növekedést, az Eurózóna ipara pedig még nem emelkedett ilyen ütembe a térség felállítása óta.

Elérkezett hát az idő, hogy a fejlett gazdaságok is elkezdjenek visszavenni a válság mélypontján kialakított monetáris politikán. E tekintetben Jean-Claude Trichet lepte meg a piacokat a héten (csak úgy, ahogy 2005-ben is tette), mikor a csütörtöki kamatdöntést követően tartott sajtótájékoztatóján megkezdte a befektetők felkészítését a szigorításra. A Trichet-nyelvezetben létező legsúlyosabb szavak használata (“strong vigilance” – fokozott éberség) az elmúlt évtized tapasztalata alapján azt jelenti, hogy már a következő alkalommal, április 7-én megkezdheti a frankfurti bank a monetáris kondíciók normálishoz való visszaigazítását. És mielőtt sokan felszisszennének a periféria sorsa miatt aggódva egy kamatemelési ciklusban, az európai jegybankár jelezte, nyitva hagyják a rendkívüli programokat annak érdekében, hogy azok a régiók továbbra is kaphassanak támogatást, melyeknek tényleg szüksége van rá.

A nagy kérdés ezek után, mi lesz a többi jegybank esetében. A Fed részéről az utóbbi napokban nyilatkozók alapján ők mindenképpen végigviszik a kötvényvásárlás második körét, azaz júniusig tovább lazítanak. Ezt követően azonban nem lesz QE3 a jelenlegi állás szerint. Az EKB lépése teret ad emellett több európai jegybanknak is, jelesül az SNB-nek és a BoE-nek. Az SNB-t a csúcsformában lévő svájci gazdaság szoríthatja az idén emelésre, míg a londoniakat a 4%-ot karcoló infláció. Részükről a jövő heti ülés utáni kommunikációt érdemes lesz figyelni.

Javuló gazdaság = javuló piacok?

“Az Egyesült Államok részvénypiacai újfent megmutatták erejüket. A kedvező gazdasági adatok kapcsán állíthatjuk, hogy alátámasztott az emelkedése, ahogy az a részvénypiaci grafikonunkból is látszik. Az olajárak csökkenésével újra a korábbi emelkedési pályára állhat vissza a részvénypiac”, állítják a Raiffeisen elemzői.

Február második hetében 30 hónapja nem látott mennyiségű pénz áramlott a fejlett világ részvényalapjaiba. Az 5,45 milliárd dollárnyi összeg a feltörekvő piacokról, főleg Kínából, Brazíliából és Indiából áramlott ki. Ezzel együtt már hetedik hete zúdul a pénz a nyugati piacokba.

Ugyanakkor a legutóbbi héten már lankadt a részvényalap vásárlási hajlam az USA-ban. A hangulatindikátorokból is látható a korábbi hónapok extrém optimizmusának alábbhagyása. A felmérésekben az emelkedésre fogadók aránya minden esetben a tavaly ősszel látható szintekre estek vissza. Ennek egy része az olajárak további drágulására vezethető vissza. A líbiai válság következtében az amerikai állampolgároknak 96 millió dollárral többet kell költeniük ugyanannyi benzinért. Ez a pénz az egyéb fogyasztásból vonódik le, pedig ez hajtaná a gazdaságot.

A jövő héten kevés gazdasági adat lesz, ami megmozgathatja a piacokat, így a nemzetközi események (olajár) illetve a cégspecifikus hírek (felvásárlások) lesznek iránydöntőek.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *