Miről mesél az ingatlan tulajdoni lapja?

Forrás: contrastingatlan.hu

Forrás: contrastingatlan.hu

Ha értünk hozzá, bizony az ingatlan teljes életét megismerhetjük belőle. Tudja Ön, hogy mi szerepel ingatlana tulajdoni lapján? Mi mit jelent és miért fontos ez Önnek? Egyáltalán értenie kell ehhez minden ingatlan tulajdonosnak? Hogyan gondolunk lakásunk tulajdoni lapjára? Ez csak egy újabb érthetetlen hivatalos irat, melyet úgysem tudunk megfejteni?

Sajnos hazánkban az űrlapok, hivatalos nyomtatványok, bejelentések, bevallások zűrzavarában élünk és annyira hozzászoktunk már ehhez, hogy már meg sem próbáljuk megérteni azt, ami valamilyen hivatalhoz kötődik. Természetesen tisztelet a kivételnek, és talán egyre többen vannak. Azonban nem minden feltétlenül olyan bonyolult, ha ismerjük hozzá az alapokat, a kulcsot, hogy mi is megfejthessük, megérthessük.

De miért fontos értenünk a tulajdoni lapot?

Az ingatlan-nyilvántartás, a tulajdoni lap tartalmazza egy-egy ingatlanra vonatkozóan a lényeges, fontos adatokat, így senki sem hivatkozhat arra, hogy azok fennállásáról nem tudott, valamint vélelmezni kell, hogy az oda bejegyzett jogosultat illeti meg az adott jog. Vagyis, ha mi vagyunk feltüntetve tulajdonosként egy lakás tulajdoni lapján, annak kell bizonyítania igazát, aki ezt cáfolja.

Hogyan néz ki egy tulajdoni lap?

A tulajdoni lap három római számmal jelölt részből áll, I., II., és III. rész. Mindhárom részben a bejegyzések előtt arab számokat találunk. Ha a bejegyzések egymáshoz kapcsolódnak, akkor a bejegyzés előtti arab számot hivatkozásként találjuk meg. Minden bejegyzésnél és törlésnél láthatjuk azt a dátumot is, amikor az megtörtént.

A tulajdoni lap I. része tartalmazza az ingatlan adatait, mint például a település nevét, az ingatlan címét, helyrajzi számát, területét, művelési ágát. A művelési át azt mutatja meg, hogy milyen célt szolgál az ingatlan, legalábbis hivatalosan hogyan tartják azt nyilván. Mikor lehet ez fontos? Például akkor, ha egy olyan lakást vásárolnánk, amit ugyan lakásként használnak, de hivatalosan üdülőként van nyilvántartva. Ekkor ugyanis eltérő lesz az ingatlan után fizetendő illeték, és sajnos nem a vevő számára kedvezőbb lakás utáni illetéket kell majd megfizetni, hiszen hivatalosan az ingatlan üdülőként van nyilvántartva.

A II. részből tudhatjuk meg, hogy ki van bejegyezve tulajdonosként, megtudhatjuk a nevét, születési évét, anyja nevét és a földhivatalnál meglévő lakcímét.

A III. rész nagyon lényeges, hiszen ebből láthatjuk, hogy az ingatlant milyen jog terheli, például van-e haszonélvezője, valakinek van-e elővásárlási, vagy vételi joga az ingatlanra. Itt találhatjuk meg a bejegyzett jelzálogjogokat is, és azt is, hogy az ingatlan végrehajtás alatt van-e. De megtudhatjuk például azt is, hogy az ingatlan telekalakítási, építési tilalom vagy építésügyi korlátozás alá esik-e.

A tulajdoni lap tehát olyan, mint egy személynél a személyi igazolvány. Azonosítja az ingatlant és tartalmazza az azzal kapcsolatos lényeges információkat.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *