Sokat vártak tőlük, mégsem lettek a lakáspiac slágertermékei

A felmérések szerint a visszaesett keresletű lakóingatlan-piacon egyre inkább meghatározó az ár – vagyis a vásárlók többsége kevesebbet invesztál lakásba, de az ingatlan elhelyezkedését tekintve nemigen változtak a preferenciák. Mindez azt is jelentheti, hogy újra divat lesz az egyszobás garzonok vásárlása – vagy mégsem?

Az ingatlanpiacot is gyakorlatilag alapjaiban megrázó válság kialakulása után több neves szakértő és beruházó is a garzonlakások újbóli térhódítását jelezte előre, azzal az indokkal, hogy a vevők inkább az olcsóbb, kis alapterületű ingatlanokat keresik – az előzetes jóslatok azonban mégsem váltak be maradéktalanul, a garzon nem vált újra a lakáspiac slágertermékévé.

Egyszer már lefutott

A garzonok iránti óriási kereslet gyakorlatilag 2006 végig tartott – körülbelül ekkor jelentek meg a lakásfinanszírozási piacon a 30-35 éves futamidőre is köthető, szinte nulla százalék önerőt elváró hiteltermékek, melyek segítségével sokan nagyobbat mertek álmodni egy garzonlakásnál (más kérdés persze, hogy ennek a vásárlói körnek jó része most éppen kőkeményen fizeti a megemelkedett törlesztő részleteket). A piaci változásokat hamar követték a beruházók is, a garzonok olykor már szinte eltűntek, mivel több helyen két lakás összenyitásával inkább több, az akkori igényeknek megfelelő másfél, egy plusz két félszobás lakásokat alakítottak ki.
Jobban ment viszont az értékesítés még az EU csatlakozás környékén – az akkor még csak mutatóban lévő új lakóparkokban, társasházakban sokan szerettek volna vásárolni, mind lakhatási, mind befektetési célból. Egy, az akkori értékesítésben dolgozó forrásunk visszaemlékezése szerint a XIII. kerületi divat-projekteknél olyan tömegű volt az érdeklődés, hogy a hitelre vásárolni kívánó vevőkkel gyakorlatilag szóba sem álltak. A garzonokból jó nagy kínálat állt rendelkezésre, hiszen a piacot előzetesen felmérve az építtetők kiszámolták, hogy a többség valószínűleg az olcsóbb, könnyen kiadható lakásokat fogja megvenni – vagy éppen lakhatási célra nem fogják tudni kifizetni egy nagyobb ingatlan árát.

Életvitelszerűen nem vált be

Hamar kiderült azonban, hogy a 25-35 m2-es kis lakások sok mindenre alkalmasak, ám akár két fő tartós együttélésére már nem feltétlenül, különösen úgy, hogy az akkori divatnak megfelelően szinte minden lakást a lakótérrel egybenyitott amerikai konyhával adtak át. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy családot is elég nehézkes ilyen lakásban alapítani – így a lazább finanszírozási lehetőségek piacra kerülésével párhuzamosan a vásárlói igény inkább a több helyiséges ingatlanok felé fordult, ahol legalább a hálórész el volt különítve – így jelentek meg a sokkal piacképesebbnek számító (ám nem feltétlenül sokkal nagyobb alapterületű) nappali+hálófülkés lakások.

Éppen ezért volt meglepő, hogy a piaci jóslatok a garzonok újbóli előretörését jósolták – hiszen a vásárlók egyszer már megtanulták, hogy tartós életvitelre ezek a típusú ingatlanok csak korlátozottan alkalmasak – hosszú távon pedig leginkább eredeti céljának megfelelően csak egy személy tudja jól érezni magát benne. Amellett, hogy az újépítésű lakások iránti kereslet a támogatott hitelek és a szocpol kedvezmény megszűnésével jelentősen visszaesett, a potenciális vásárlók már csak kényelmi szempontok miatt sem rohanták meg tömegesen a még eladó garzonokat, hiszen az általános ingatlanpiaci áresés következtében a fizetőképes ügyfél nagyobb ingatlant is megengedet magának, a nem fizetőképes pedig inkább elhalasztotta vásárlását.

Mennyi most egy garzonlakás?

Aki azonban mégiscsak a legkisebb alapterületű lakások közül szeretne válogatni, nagyon jó helyzetben van, az árak ugyanis a válság kezdete óta országos átlagban 10-15%-ot süllyedtek, ráadásul attól sem kell tartani, hogy sorban állás alakul ki egy-egy lakásra, a vevők a legtöbb esetben nyerő helyzetben vannak. Budapesten az ilyen típusú vadonatúj ingatlanok jellemzően 12-13 millió forinttól indulnak, és ezért elég jó minőségű lakóparkokban lehet vásárolni, mint például ebben a modern újbudai társasházban, vagy éppen akár a Belváros közelében is, VII. kerületben található kevés lakással rendelkező új építésű épületben.

A használtpiacon sokszor csak harmadennyit kell fizetni, bár tény, hogy a 4-5 millió forintért kínált garzonok jellemzően nem a főváros leginkább frekventált részein találhatóak – 8-10 millió forint környékén azonban már nagyon széles a választék, sokszor ráadásul még alkudni is lehet. Használt lakás vásárlása esetén az árhoz még hozzá kell számítani a felújítási költségeket is, ami egy garzonlakás esetében is lehet hétszámjegyű. A befektetési célú vásárlóknak érdemes tudni, hogy az ilyen típusú lakásokat a mostani piaci helyzetben kb. 45-60.000 forintért lehet kiadni havonta – vagyis az ilyen típusú befektetési vásárlás jelenleg inkább középtávú döntés.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *