Egyszerűbb szerződést? Hogyan lehetséges?

Ma, amikor modern információs társadalmunkban elárasztanak bennünket az adatok, okiratok, kódok és jelszavak, természetes törekvés lehet, hogy ügyeinket minél gyorsabban, ugyanakkor egyszerűbben oldjuk meg. Ki ne találkozott volna már hosszú oldalakon át kígyózó sorokkal, amikor egy-egy szolgáltatás szerződését tolták az orra elé. Lehetnek egyszerűbbek a szerződések? Hogyan?

A kérdést nem feltétlenül könnyű megválaszolni, hiszen az egymás közti bizalom, valljuk be nem áll túl erős lábakon korunkban. Természetesen mindenki szeretné védeni jogait, így egy-egy komolyabb szerződés bizony hosszú oldalakon át részletezi kinek milyen jogai és kötelezettségei vannak.

A jogokat és kötelezettségeket nem tudjuk egy szerződéssel rövidíteni, annak azonban megvannak a technikái, hogyan legyen egy szerződés áttekinthető.

Az első dolog, amivel mindenkinek tisztában kell lennie, hogy az egymás közti szerződések során, ha a szerződés valamit nem rögzít, valamilyen helyzetre nem tér ki, az nem jelenti automatikusan, hogy az be sem következhet, vagy azzal kapcsolatban nincs a felekre nézve irányadó előírás. A jogszabályokban rögzített feltételek ugyanis két fő kategóriába sorolhatóak.

Az egyik csoportba olyan előírások tartoznak, melyektől megállapodás alapján eltérhetünk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a jogszabályi, törvényi előírás vonatkozik ránk is. Ezeket hívjuk diszpozitív szabályoknak. A diszpozitív szó jelentése: eltérést engedő, hézagpótló. Mire gondoljunk, mi lehet ilyen?

Az egyik leggyakrabban előforduló diszpozitív rendelkezés a késedelmi kamat mértéke. Ezt törvény rendezi, de a törvényi előírástól eltérhetünk a szerződésben. Ha viszont nem tesszük, vagy akár egyáltalán meg sem említjük a késedelmi kamatot, akkor a törvényi mérték lesz irányadó ránk nézve is.

A jogszabályi előírások másik típusa az, amitől nem térhetünk el, vagyis amin mi magunk nem változtathatunk. Ezt kógens szabályoknak hívják. A kógens jelentése: kényszerítő, eltérést nem engedő. Ilyen kógens szabály például, hogy a szálloda a felelősségét nem korlátozhatja és nem zárhatja ki, a felelősségét jogszabályi előírások határozzák meg.

Hogyan kapcsolódnak a fentiek az egyszerűbb szerződésekhez?

Egyszerűbb szerződéseket úgy lehet készíteni, ha a felek nem térnek ki minden lehetséges körülményre, helyzetre, helyette azt mondják, hogy a jogszabályi előírásokat alkalmazzák. Vagyis, amit a törvény rendez, azt nem rögzítik ugyanolyan módon a szerződésben is. Persze erre figyeljünk, hiszen attól még a szabályok léteznek, csak éppen nem a szerződésben leírva, hanem a törvénykönyvekben. Nem árt tehát, ha legalább a fontosabb szabályokkal tisztában vagyunk.

Tagadhatatlan, hogy ehhez nyitott szemmel kell járnunk és rá kell szánnunk magunkat arra, hogy adatokat gyűjtsünk. Ebben igyekszünk mi is segíteni mindenkinek, aki olvassa cikkeinket. Ugyanakkor azt se feledjük, hogy a legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha szakemberhez fordulunk olyan kérdésekben, melyeket magunk nem tudunk megoldani, vagy amihez nem értünk.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *