Egy újabb válság elvinné a cégeket

Nagyon sebezhetőek a magyar vállalatok, egy következő finanszírozási válságot közülük csak kevesen élnének túl – állapította meg a IFUA Horváth & Partners és a Budapesti Corvinus Egyetem idei Navigator kutatása. Piacaik összeomlását még a nagyok is csak nehezen tudták túlélni, a banki finanszírozás szűkülése és az üzleti kapcsolatokhoz nélkülözhetetlen bizalmi tőke elvesztése viszont a kis- és középvállalkozásokat érintette súlyosabban.

Öt megkérdezett nagy- és középvállalati vezetőből négy elsősorban a keresleti oldal szűkülését jelölte meg a válság legfontosabb következményeként – számol be a Napi Gazdaság [1]. Az összesített árbevétel alapján a magyar GDP egyötödét kitevő vállalati kört célzó felmérésből kitűnik, komoly visszaesésen vannak túl a cégek. Az értékesítés csökkenésével, az árbevételek elmaradásával, romló likviditással kellett szembenézniük, és még mindig borúsan látják a jövőt: a megkérdezettek fele további csökkenésre számít, és kevés a stagnálást vagy enyhe javulást remélők aránya. A nagyvállalatok derűlátóbbak, közülük csak minden második számolt be finanszírozási problémákról, míg a közepesek kétharmada számára ez súlyos probléma.

A cégek számára jó hír lehet, hogy – a Németországban végzett hasonló kutatás szerint – legfontosabb exportpiacunkon beköszöntött a fellendülés. A német vállalatok kétharmada érzi úgy, hogy túl van a válságon vagy legalábbis a kilábalás ösvényére lépett.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *