Olaj, gáz, atom – szövetségbe forr a két nagyhatalom

Várhatóan január elején kezdi meg működését az első, Oroszországot Kínával összekötő olajvezeték. Az oroszok emellett készek a távol-keleti ország teljes gázszükségletét kielégíteni, és atomerőművek építésébe is besegítenek.

Az energetika több területén is szorosabbra fűzi kapcsolatait a világ legnagyobb energiafelhasználója és a világ legnagyobb olajnagyhatalma, jelentették hírügynökségek hétfőn.

Olaj: itt az első vezeték

Ennek részeként januártól megkezdi működését az első kőolajvezeték a két ország között, amelyen évente minimum 15 millió tonna nyersanyag jut majd el Kínába. Putyinék eddig csak vonaton exportáltak olajat a távol-keleti-országba, évente mintegy kilencmillió tonnát.

A hétfőn jelképesen felavatott vezeték építését még 2008-ban határozták el, 2009-ben pedig arról is sikerült egyezségre jutni, hogy 2030-ig összesen 300 millió tonna kőolajat szállít Oroszország az ázsiai óriásnak mintegy 25 milliárd dollár hitel fejében.

Szakértők szerint az olajvezeték megnyitása új fejezetet jelent a két ország közötti kapcsolatokban. Az “orosz medvének” a megállapodás azért is előnyös, mert csökkentheti függőségét az európai piactól, Kína pedig ezáltal biztosíthatja rohamléptekkel fejlődő gazdaságának energiaigényét.

Gáz: óriási lehetőségek

Az oroszok emellett gázzal is segítenék a távol-keletieket – az erről szóló megállapodást 2011 júliusáig szeretnék aláírni, a szállítások pedig 2015-ben kezdődnének meg. “Oroszország kész arra, hogy teljes egészében fedezze Kína növekvő gázszükségletét” – mondta ezzel kapcsolatban az Itar-Tass hírügynökségnek Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes.

Atomban is együtt utaznak

Az együttműködés ezen túl az atomenergia területére is kiterjed. A Lianyungang mellett fekvő tianvani atomerőmű harmadik és negyedik tömbjét jövőre kezdik el építeni orosz cégek – az erről szóló, több milliárd dolláros keretszerződést idén márciusban írták alá – , a Rosatom állami atomenergia-ügynökség pedig egy urándúsító üzem létesítésében segítene a kínaiaknak.

A két ország közötti kereskedelem értéke 2008-ban rekordszintre, csaknem 60 milliárd dollárra nőtt. Szakértők arra számítanak, hogy a tavalyi válságév visszaesése után idén ismét sikerül ezen szint közelébe kerülni.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *