Ráugrott a forró tőke Magyarországra

Kedvezően alakultak az elmúlt hetek jegyzései az állampapír piacon, azonban főleg a rövid kincstárjegyeknél látszik a kereslet megugrása, ami arra utal, hogy elsősorban a forró tőke érdeklődése nőtt meg hazánk iránt – vélik a Raiffeisen Bank elemzői. A bank szakemberei szerint ősszel romolhat a nemzetközi hangulat, amivel párhuzamosan a magyar papírok hozamai is emelkedhetnek, ez pedig a forint gyengülését eredményezheti.

A jelek szerint egyelőre a rövid távú befektetők látnak potenciált a magyar állampapírokban, a komolyabb, hosszabb távú befektetők bizalma még nem erősödött meg eléggé hazánk iránt. Ezt jelzi, hogy az utóbbi hetekben főleg a rövid lejáratú magyar kincstárjegyek iránt volt komoly érdeklődés a piacon. A jelenlegi helyzet kockázata, hogy egy esetlegesen negatívba forduló hangulat könnyen megijesztheti ezt a forró tőkét – vélik a Raiffeisen Bank elemzői.

Kapkodnak a kincstárjegyek után

Több mint 200 milliárd forint értékben érkeztek ajánlatok az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által keddre meghirdetett aukcióra, melyen végül az eredetileg tervezett 50 milliárd helyett 65 milliárd forintnyi három hónapos diszkont kincstárjegyet (DKJ) értékesítettek. Az érdeklődés rég volt ekkora, azonban az elmúlt hetek függvényében ez nem volt meglepő, hiszen rendre túlteljesíti a célt a kibocsátás.

Az egyetlen probléma, hogy egyelőre csak a rövid lejáratú kincstárjegyek esetében tapasztalható a kereslet élénkülése, a 12 hónapos DKJ esetében még várat magára a pozitív áttörés. “Ebből azt a következtetést is levonhatjuk, hogy elsődlegesen a forró tőke érdeklődése erősödött fel hazánk iránt” – vélik a Raiffeisen elemzői.

Az mfor.hu-nak arra a megjegyzésére, hogy a két héttel ezelőtti aukción az ötéves állampapírok iránt is jelentős kereslet mutatkozott, hiszen a 15 milliárdos kibocsátás mellé 70 milliárdos igény párosult, Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője azt mondta: “Szerintünk az csak egyszeri alkalom volt, hiszen előtte való nap jelentette be  Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány tartani kívánja a 3 százalék alatti hiányt jövőre.”

A komolyabb befektetők még nem bíznak eléggé

“Valószínűleg annak köszönhető a forró tőke érdeklődésének megélénkülése, hogy egyelőre ők látnak perspektívát a magyar kötvénypiacban. A hosszabb távú, komolyabb befektetők még nem látnak elég fantáziát Magyarországban ahhoz, hogy ide hozzák a pénzüket” – véli Keszeg Ádám.

A Raiffeisen elemzője szerint a mostani helyzet kockázata, hogy a nemzetközi hangulat esetleges romlása elijesztheti ezeket a rövid távú befektetőket. A 2008 őszihez hasonló tömeges tőkekivonásra azonban nem kell számítani – emelte ki.

Keszeg Ádám szerint ahhoz, hogy a komolyabb befektetők is megjelenjenek a magyar piacon, egy konkrét, hosszabb távú tervre lenne szükség a kormány részéről. Az elemző arra számít, hogy a költségvetés benyújtása után október végén dőlhetnek el a lényegi kérdések, akkor talán erősödhet a bizalom hazánk iránt.

“Szerintünk a magyar kötvénypiac továbbra sem rossz befektetés: a viszonylag alacsony európai hozamok mellett a magyar állampapírok elég szép hozammal forognak” – emelte ki a szakember.

290-ig gyengülhet év végére a forint

A következő hónapokban a hangulat romlására számít az mfor.hu-nak nyilatkozó elemző, ez pedig a hozamok emelkedését hozhatja az állampapírpiacon. Többek között ezzel magyarázható, hogy a Raiffeisen megemelte az év végére vonatkozó előrejelzését az euró árfolyamát illetően, arra számítanak, hogy 290-ig gyengül majd a forint a közös valutával szemben.

Rövid távon a következő napok fontos eseménye a hétfői MNB kamatdöntő ülés lesz a forint szempontjából. A Raiffeisen Bank szakemberei szerint a piacra korábban jellemző kamatemelési várakozás mostanra kiárazódott, illetve áttolódott októberre, így valószínűleg nem fog változni az irányadó ráta.

Az érdekes inkább az lesz, hogy vajon a 3 százalékos hiány melletti elköteleződés vált-e ki valamilyen gazdaságpolitikai fordulatot a monetáris tanácsból. Emlékeztetőül, korábban két tag (köztük Simor is) is emelésre szavazott (és egy csökkentésre).

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *