Látványosan nőtt a budapesti szállodák teljesítménye

A margitszigeti vizes Európa-bajnokság idején a budapesti szállodák szobafoglaltsága 79,7 százalék volt, ami 11,7 százalékponttal magasabb 2009 hasonló időszakában mértnél, illetve 5,1 százalékponttal magasabb az idei teljes augusztus 74,6 százalékos szobafoglaltságánál.

A Xellum Kft. által rendelkezésre bocsátott adatok alapján a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) azt vizsgálta, hogyan alakult a szállodák teljesítménye augusztus 4-15 között a budapesti úszó Eb idején.

A szövetség csütörtökön az MTI-vel azt közölte, hogy az átlag szobaár az Eb alatt 13.802 forint volt, ami 9,8 százalékkal magasabb 2009 ugyanezen időszakának átlagáránál, illetve 2,5 százalékponttal haladja meg a budapesti szállodák 2010 augusztusi átlagárát.

Különösen a magasabb szobafoglaltságnak, és a magasabb átlagárnak köszönhetően ugrásszerűen emelkedett az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (REVPAR) is. Ez 11.025 forint volt az úszó Eb idején, s így 30,2 százalékkal meghaladta 2009 hasonló időszakát, illetve 9,8 százalékkal a teljes augusztus szállodai REVPAR mutatóját.

A szállodák átlagárát és REVPAR mutatóját pozitívan befolyásolta 2010 augusztusában, hogy az euro/forint idén 281,26 forint volt a tavaly augusztusi 269,69 forinttal szemben. Ez mintegy 4,3 százalékponttal járult hozzá a mutatószámok növekedéséhez – jegyzik meg a közleményben.

Az elemzés 9.900 budapesti szállodai szoba teljesítményén alapul.

A Szállodaszövetség szerint az eredmények ismét igazolják, milyen fontos, hogy Budapest elnyerje jelentős sport-, kulturális-, politikai események rendezésének jogát. A jelentős számú – több ezer – résztvevőt megmozgató rendezvények megemelik a szállodák szobafoglaltságát, s ennek eredményeként az egyéb szolgáltatók – éttermek, fuvarozók, kiskereskedelem – forgalmát, a városi és állami adóbevételeket is.

Forrás: Menedzsment Fórum
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *