12 év küzdelem a törzskönyvért

A devizahitelek problémája még mindig nincs megoldva, miközben a bankoknál elképesztőbbnél elképesztőbb dolgok történnek. Vajon a következő megtörtént eset csak a véletlen műve? Vagy lehet, hogy egy jól bevált, újabb banki taktika?

Mit sem sejtő adósunk annak rendje és módja szerint visszafizette az autó vásárlásra felvett hitel teljes összegét és ezzel egyidejűleg a gépjárműre kötelezően előírt CASCO biztosítást is írásban felmondta. Ezzel tehát a bankkal kötött szerződése megszűnt. Mivel a gépkocsi a volt adós tulajdonát képezte, őt illette volna meg annak törzskönyve is, melyet a bank letétként őrzött. A törzskönyvet tehát a hitel szerződés megszűnésével egyidejűleg ki kellett volna adni a teljes hitelt visszafizető gépkocsi tulajdonos részére. Ezt 12 év várakozás követte, végül nem hiába.

Miért lényeges a törzskönyv?

A törzskönyvvel lehet jogszerűen igazolni, hogy ki az autó tulajdonosa. Olyan ez, mint az ingatlanok esetén a tulajdoni lap. Minden gépkocsihoz egy törzskönyv tartozik, enélkül az autó nem adható el. A törzskönyv tehát az autó tulajdonosát illeti, elengedhetetlen ahhoz, hogy a tulajdonos a tulajdonosi jogait gyakorolni tudja.

Jogszerűen tartja magánál a törzskönyvet a bank?

A válasz nem mindig egyértelmű, hiszen az autó finanszírozások esetén két eltérő konstrukció található meg: a hitel illetve a lízing. A két konstrukció jogilag nem egy és ugyanaz, igen lényeges különbség van köztük. A hitel esetén a megvásárolt gépjármű már a vásárláskor az adós tulajdonba kerül, míg a lízingnél az autó a finanszírozó pénzintézet tulajdont képezi és annak csupán üzembentartója lesz az autót ténylegesen kiválasztó személy. Mivel lízing esetén a bank a tulajdonos, így a törzskönyv is őt illeti. A hitel azonban már más. Hitel esetén a törzskönyv a legtöbb esetben letétbe kerül a bankhoz. Ez a bank részére egy biztosítékot jelent, hiszen a tulajdonos adós a törzskönyv nélkül nem tudja eladni az autót. Így az biztosíthatja a bank által nyújtott hitel fedezetét. Ehhez azonban megfelelő szerződésre van szükség.

Visszatartható-e a törzskönyv?

Amíg jogszerű szerződés áll mögötte, a bankok jogosan tarthatják maguknál a törzskönyvet. A legtöbb esetben ezt a bank által kikötött vételi, vagy opciós jog jelentette. A bankok többsége azonban a gépjármű törzskönyvét a vételi jog lejárta után sem szívesen adja ki a tulajdonosnak. Ez az eljárás azonban már nem biztos, hogy jogszerű.

12 év várakozás a törzskönyvre

A Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda nemrégiben egy hihetetlen esetben nyújtott segítséget az adósnak, aki valamennyi hitelét rendben visszafizette, mégsem kapta vissza az autója törzskönyvét. A bank a volt adós tucatnyi megkeresése ellenére sem volt hajlandó a törzskönyv kiadására, míg végül az ügyvédi iroda közbenjárására kénytelen-kelletlen beadták a derekukat és a törzskönyvet megküldték a jogi képviseletet ellátó Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda részére. A tanulság akár az is lehetne, hogy végül az igazság győz, még ha sokat is kell rá várni.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *