Hogyan szűnhet meg egy munkaviszony?

A munkaviszony megszüntetése talán az egyik legkényesebb terület a munkajogban. Azon túl, hogy valamilyen kapcsolat megszűnése általában rossz érzésekkel párosul, kényes terület ez azért is, mert akár komoly anyagi következménnyel is járhat. Főként akkor igaz ez, ha nem a törvényben foglaltaknak megfelelően lesz vége a kapcsolatnak. De egyáltalán hogyan szűnhet meg? A munkaviszony megszűnik, vagy megszüntetik? Van-e különbség?

Megszűnés vagy megszüntetés?

Mi a különbség a munkaviszony megszűnése és a megszüntetése között?

A megszűnés és a megszüntetés között a különbség jogilag lényeges. Míg a megszűnés valamilyen objektív körülmény folytán következik be, vagyis azt nem a munkáltató vagy munkavállaló kezdeményezi, addig a megszüntetéskor minden esetben valamelyik fél kezdeményezi, hogy a munkakapcsolat véget érjen.

A munkaviszony megszűnésének esetei:

– munkavállaló halála
– munkáltató jogutód nélküli megszűnése
– határozott idő lejárta

A munkaviszony megszüntetésének esetei 2012. július 1-től:

– közös megegyezés
– felmondás
– azonnali hatályú felmondás

Amikor a felek egyetértenek: a közös megegyezés

Közös megegyezéssel a munkaviszony bármikor megszüntethető, akár határozott, akár határozatlan idejű a munkaszerződés. Mind a munkáltató, mind a munkavállaló kezdeményezheti és a közös megegyezést a felek szabadon alakíthatják.

A közös megegyezést írásba kell foglalni és lényeges, hogy az mindkét fél részéről valódi akaratot tükrözzön.

Mit tartalmazhat egy közös megegyezés?

A közös megegyezésben akár végkielégítés fizetése is kiköthető. A megszüntetés lehet azonnali hatályú, de annak sincs akadálya, hogy a munkaviszony csak egy későbbi időpontban szűnjön meg. Sőt a munkavégzés alól is mentesíthető a munkavállaló.

Viták még a közös megegyezésnél is lehetnek. Az okos ember más kárán tanul – tartja a szólás. Ezért érdemes megismerni, hogy a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetések körében milyen esetek történtek meg a valóságban és azokban hogyan döntött a bíróság!

A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban sok a tudnivaló akár a munkáltató, akár a munkavállaló részére. A legfontosabb információkat terjedelme miatt egy külön kiadványban foglaltam össze, melynek címe: Érthetően a munkaviszony megszüntetésről. A kiadvány webáruházunkból megvásárolható, melynek elérhetősége: http://www.kocsisiroda.shoprenter.hu

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *