A nyugdíjasok szabadulnak a bankszámláiktól

Sok nyugdíjas, aki korábban folyószámlára kérte járandóságát, most visszaáll a postai kézbesítésre.

A tranzakciós illeték bevezetése miatt ugyanis szinte minden bank emelt díjain. A laphoz érkezett jelzések szerint akadnak például takarékok, ahol a korábbi ingyenes készpénzfelvétellel szemben minimumdíjat vezettek be, egy nyugdíjas házaspárnál pedig a havi járandóság így 600-800 forinttal eleve csökken.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) már tapasztalja, hogy sokan visszaállnak a postai kézbesítésre, sajnos azonban többen a bankszámla megszüntetésével kezdik. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy akadhat olyan hónap, amikor semmilyen módon nem jut pénzhez a nyugdíjas.

Az ONYF nyugdíjfolyósító részlegénél elmondták: az a nyomtatvány, amivel a nyugdíj folyószámlára utalását lehet kérni (B04) a folyamat visszafordítására is alkalmazható. A lakcímváltozásnál lehet jelezni, ha a továbbiakban inkább ismét a postai kézbesítést szeretné kérni. Az internettel nem rendelkezők is könnyen változtathatnak. Elegendő egy akár kézzel írt kérelmet eljuttatni az ONYF-hez. Mint azonban hangsúlyozták, ezt követően számolni kell két hónapos átfutási idővel.

Több banknál kínálnak egyébként a nyugdíjasok számára speciális számlacsomagot, ezeknél visszafogottak a havi díjak. Ha azonban két közüzemi számlát is innen rendez valaki, és pénzfelvételre is kényszerül, akkor a lap által vizsgált bankoknál a 60 ezer forintos nyugdíjat is átlagosan 630 forintos költség terheli.

Mint arról korábban beszámoltunk, jelentős kockázatot jelent az idei költségvetésben a pénzügyi tranzakciós illeték, kevesebb folyik be ebből, mint amennyire számítottak, tárgyalnak a bankszövetséggel ennek okairól. Varga Mihály szerint a problémát az okozza, hogy a piac rendkívül gyorsan reagált az adóra, így a tervezett bevételhez képest már 80 milliárdos elmaradásra lehet számítani már ebben az évben.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *