Oroszok tízezrei jöhetnek hozzánk

Vladiszlav Inotemcev, az orosz miniszterelnök tanácsadói stábjának tagja szerint az országa legfeljebb szavakban nagyhatalom, semmilyen képességük nincs meg a valódi nagyhatalmi státusz kialakítására. Putyinék szerinte csak azzal vannak elfoglalva, hogy annyi bevételt szedjenek ki az állami gépezetből, amennyit csak lehetséges, erre jó alkalom például a közelgő két nagy sportesemény, a téli olimpia és az áhított focivébé is.

“A magyar opció nagyon vonzóan hangzik. Szerintem rengeteg orosz akar majd lehetőséggel élni, feltéve hogy a magyarok ezt ügyesen, hatékonyan propagálják nálunk” – mondta Vladiszlav Inozemcev, egy moszkvai közgazdasági kutatóintézet vezetője, Medvegyev tanácsadói stábjának tagja az alapblognak adott interjújában.

Szerinte ha csupán Moszkvában jól megismertetik ezt a letelepedési lehetőséget, akkor moszkvaiak tízezrei adják el azonnal lakásukat és vesznek a kapott pénz feléért lakást, házat Budapesten vagy a Balatonnál. “Moszkvában simán eladhatóak közepes színvonalú ingatlanok 350–400 ezer euróért. Az orosz parlamenti képviselők havonta 6–7 ezer dollárt keresnek tisztán. Ilyen pénzekhez képest szinte nevetséges összeg a kétszázötvenezer euró állandó letelepedési engedély fejében” – mondta.

Papírtigris az ország

Nem politikusoknak, hanem üzletembereknek tarja Putyinékat, akik csupán retorikai szinten és főleg befelé mutatkoznak egy igazi nagyhatalom vezetőinek. A realitások szintjén Oroszországnak mind a hadserege, mind az egész gazdasága roppant elavult, nem képes befolyással bírni a világ dolgaira, az esetleges terjeszkedésére vonatkozó félelmek teljesen alaptalanok.

“Oroszország jelen állapotában egy papírtigris” – mondta Inozemcev.Medvegyevet egyébként alapvetően haladónak tartja Putyinhoz képest. Szerinte azért félnek Putyintól, mert benne egy régi KGB-főnököt látnak és minden gazdasági terjeszkedés mögött éppen emiatt a volt szovjet titkosszolgálatot sejtik.

Minden állami cég Putyin zsebére dolgozik

Vladiszlav Inotemcev szerint a részben vagy egészben állami nagyvállalatokként számon tartottaknak az a funkciójuk, hogy pénzt csináljanak tulajdonosaiknak. A tulajdonos papíron az állam, a gyakorlatban Putyin és széles értelemben vett baráti köre. Az állam csupán fedőnév, ettől függetlenül az állami tulajdon mint szóösszetétel megnyugtatóan hangzik az egyszerű orosz emberek füleinek. Bátran kimondható, hogy minden, ami Oroszországban államinak mondott, az biztosra vehetően Putyinék tulajdonát képezi. “Ügyesen lenyúltak egy egész országot anélkül, hogy az ország lakóinak nagy része erről bármit is tudna” – mondta.

Az ország gazdaságában a kulcsszereplők nagy része Putyin közeli vagy távolabbi barátja vagy rokona Inozemcev szerint. Azt mondja úgy leheten jól jellemezni az országot, hoyg a gazdaségi szereplők egyharmada szakember, a maradék politkai kinevezett. “Semmiféle szakmai szempont nem érvényesül a kétharmadba való bekerülés feltételeként. Az egyedüli mérce a megbízhatóság, a lojalitás” – mondta.

Itt példaként egy friss élményét hozza egy évekkel ezelőtt létrehozott repülőgépgyártó konzorciumról. “Az eredeti tervek szerint ezeket az ultramodern gépeket 2012-ben kellett volna forgalomba hozni, mégpedig addigra kétszáz darabnak kellett volna elkészülnie. A gyártás végül beindult. Persze nem Oroszországban, hanem részben Franciaországban, részben más országokban. Most, 2013-ra összesen 20 darab készült el. Nemrég Moszkvában találkoztam a konzorcium újonnan kinevezett alelnökével. Semmiféle technikai képzettsége sincs. Repülőgépet csak utasként látott eddigi életében. Viszont ő a konzorciumot felügyelő óriás konzorcium elnökének fia. Egyébként az évi fizetése 300 ezer dollár” – mondta.

Az olimpia és a vébé a nagy események

A Gazpromnak és a Rosznyeftnek most azért kell különösen sok pénzt termelniük, hogy valamelyest emelkedjenek a nyersanyagárak, mert két projektet kell finanszírozniuk: két roppant népszerű sportprojektet. Az egész orosz gazdaságot egyrészt a jövő évi szocsi téli olimpia és a 2018-ra áhított labdarúgó-világbajnokság megrendezésének rendelik alá. Ehhez háttérként tudni kell, hogy minden oroszországi beruházás költségeinek – immár tradicionálisan – 10 százaléka fordítódik a konkrét tervezésre, kivitelezésre, munkára, a maradék 90 százalékot pedig ellopják, tette hozzá.

Példaként egyrészt a kalinyingrádi stadion építését hozza fel, amire 13 millió eurós költségvetési tervet szavaztak meg. “Bekérettek több száz pályázatot, elfogadtak belőlük különböző munkák elvégzésére több tucatot – mindet orosz vállalatoktól. Senki semmit sem csinált ez idáig. Mindenesetre végre elkezdődött és gyorsan halad az építkezés. Mindent egyetlen német kivitelező végez, a tervezést is beleértve, és persze német munkásokkal, mérnökökkel. Összesen mindezért kétmillió eurót kérnek. Eközben 11 millió euró szimplán eltűnt. Minden egyes beruházásnál ez az arány” – mondta Vladiszlav Inotemcev.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *