A cégek felét már megbüntették

Közel 390 ezer olyan cég van Magyarországon, amely legalább három éve működik és ezeknek csupán 48 százalékát nem érintette soha semmilyen negatív esemény, például adóhivatali eljárás, bírság, bírósági határozat, áll a Bisnode elemzésében. Összességében gyakorlatilag minden második cégnek volt már valamilyen bírsága, végrehajtása.

Egy cég kockázatosságával kapcsolatban az úgynevezett egyéb negatív események beszédesek, mivel  ezekből lehet tájékozódni például a NAV adószám-felfüggesztési és törlési határozatairól, adótartozás meglétéről, bírósági végrehajtásról, büntetőjogi eseményekről vagy munkaügyi bírságokról.

A hatóságok által indított negatív események aránya évről évre magas értékeket ér el. 2011-ben volt a csúcs, amikor több mint 671 ezer eljárást indítottak a hatóságok 407 ezer cég ellen. 2012-ben ez az adat csökkent, mivel csak 267 ezer céget érintett ilyen esemény, de még így is nagyon magas számról beszélünk.

Keleti József, a Bisnode Csoport magyarországi Country Managere arra hívja fel a figyelmet, hogy üzletkötés esetén – különösen utólagos fizetés engedélyezésekor – nemcsak az éppen aktuális NAV vagy bírósági határozatokat érdemes megnézni a megrendelőnél, hanem azt is, hogy a múltban milyen események történtek nála. Előfordulhat, hogy jelenleg semmilyen bejegyzés nem található egy cégnél, viszont esetleg minden ÁFA bevallás idején NAV végrehajtást kap, azaz késik a befizetéssel, ami azt vetítheti előre, hogy más számlát is valószínűleg  csak késve fog teljesíteni.

Minden hetedik céget törölnek

2010-ben kezdett a NAV a korábbiaknál jobban figyelni a pénzügyi beszámoló leadását elmulasztó cégekre, ami után az adószámuk felfüggesztést kezdeményezi ilyen esetben. Az elmúlt években éltek is ezzel az eszközzel, így idén május végén a beszámoló leadást elmulasztók ismét számíthatnak szankcióra. Jelenleg több mint 68 ezer cég ellen van adószám-felfüggesztés érvényben.

A felfüggesztett adószámú cégek nagy része ugyan gyorsan rendezi elmaradását, ennek ellenére évente közel 30 ezer olyan vállalkozás akad, akiknek központilag törlik az adószámát. Bár az új renitens cégek száma csökken,  így is igen magas a felfüggesztett  adószámú cégek aránya, mely eléri ma a 14 százalékot.

Jelenleg közel 400 ezer cégnél nincs semmilyen bírság, folyamatban lévő végrehajtás, és közel 50-50  ezer azoknak a vállalkozásoknak a száma, ahol 1 vagy 2 egyéb negatív eljárás aktív. Közel ezer olyan vállalkozás van, ahol jelenleg 5 és 10 közötti a végrehajtások, bírságok száma. A legfegyelmezetlenebb vállalkozás ellen 59 egyéb negatív esemény van érvényben.

Amennyiben egy szűkebb kört, a 3 évnél régebben tevékenykedő cégeket nézzük, akkor azt tapasztaljuk, hogy 53 százalékukat már érintette valaha valamilyen bírság vagy végrehajtás, ráadásul ezek száma átlagosan három volt. Azaz a legalább 3 éves cégek kevesebb, mint fele negatív esemény „szűz” csupán.

A munkaügyi hivatal és a bíróság is bekeményített

A munkaügyi és munkavédelmi jogsértések száma is jelentősen megemelkedett az elmúlt évben. 2010-ben és 2011-ben közel 1200 cégnél indult ilyen eljárás, 2012-ben pedig már 5700 vállalkozás ellen kezdeményeztek munkaügyi vagy munkavédelmi eljárást.

Bírósági végrehajtás 2012-ben és 2011-ben 50 ezer cég ellen indult, 2010-ben viszont „csak”  44 ezer vállalkozást érintett ilyen intézkedés. Amikor már ilyen eseményt látunk egy cégnél, feltételezhetjük annak fizetési nehézségeit, mivel ebben az esetben már a bíróság kötelezi az adóst teljesítésre.

Legelterjedtebb eljárás a NAV végrehajtás

A központi költségvetést megillető követelések behajtásában a NAV határozottabban lép fel, mivel a végrehajtások száma évek óta magas. Érdekesség, hogy az érintett cégek száma csökkent 2011-ről 2012-re, azonban az eljárások szám nőtt. Ez azt jelenti, hogy azon cégek, akik ellen NAV végrehajtás indul, többször halmoznak fel adótartozást, mint korábban. 2011-ben 217 ezer cég ellen 422 ezer NAV végrehajtás indult, 2012-ben pedig közel 495 ezer ilyen eljárást regisztráltak 171 ezer vállalkozással szemben.   A notórius adótartozók esetén érdemes körültekintően eljárni, mert ha adótartozásait rendszeresen nem tudja időben befizetni, akkor feltehetően más számlák kifizetésével is gondok lesznek.

2012-ben több mint 2200 cégnél jegyeztek be a NAV felé fennálló 100 millió Ft feletti adótartozást, azonban ez a szám az elmúlt évekhez képest csökkent, mivel 2011-ben még közel 2800 cégnél volt erre szükség. A 10 millió Ft feletti adóval tartozók száma azonban 2011-ről 2012-re 24 százalékkal nőtt, 2012-ben közel 900 ilyen céget regisztráltak.

Miről árulkodnak a negatív események?

Minden bírság vagy eljárás esetén érdemes megvizsgálni ezek gyakoriságát, illetve azt, hogy a múltban érintették-e a hasonló események a vállalkozást.  Egy munkaügyi bírság például a potenciális munkavállalók számára is hasznos információt szolgáltathat, míg egy rendszeresen vagy hosszú ideje tartó NAV végrehajtás akár a cég fizetőképességének romlására is utalhat.

Utólagos számlafizetés engedélyezéskor – amennyiben lehetőség van rá – érdemes magát a vállalkozást is megkérdezni arról, hogy mit jelent az adott negatív esemény, és iratokkal szükséges alátámasztatni, ha ez nem befolyásolja a cég működését. Amennyiben ez nem megoldható, érdemes előrefizetést kérni a vevőtől, vagy biztosítékokat építeni a szerződésbe, áll a Bisnode elemzésében.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *