Másfél éve nem volt ekkora optimizmus

Nagyot ugrott a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet konjunktúraindexe idén januárban: az előző havi mínusz 5 pontos érték plusz 9 pontosra változott. „Ezzel megfordult a 2012. évet jellemző negatív tendencia, az index a tavaly októberi minimum után az utoljára 2011 második negyedévében mért szintre ugrott” – olvasható a GVI közleményében.

Az index emelkedése a GVI tájékoztatása szerint alapvetően az exportáló cégek várakozásainak javulásával magyarázható, míg a kizárólag hazai piacokra termelő vállalkozások várakozásai csak kis mértékben javultak. A szervezet úgynevezett Bizonytalansági Indexe az előző negyedévinél valamivel kisebb lett, de továbbra is magas szinten, 40 pont fölött áll (2010 tavaszán, a választások idején emelkedett az addigi 37 pontos értékről 40 fölé, azóta 40-45 pont között mozog). Ez azt jelzi, hogy változatlanul jelentősek az eltérések a jelenlegi és várható üzleti helyzet tekintetében a vállalatok között.

A magyar vállalkozások konjunktúramutatói az előző negyedévhez képest kedvezőbbé vált üzleti helyzetről és kilátásokról árulkodnak: a jelenlegi üzleti helyzetre vonatkozó indikátorok közül az üzleti helyzet, a jövedelmezőség és a rendelésállomány mutatói javultak, míg az elmúlt félév termelés szintjét illető adataink stagnálást mutattak. A mutatók közül egyedül a jelenlegi üzleti helyzet értéke pozitív, a másik háromé negatív tartományban, mínusz 2 és mínusz 12 között van.

A GVI idén januárban tizenharmadik alkalommal készítette el a konjunktúraindexét, amelyhez négyszáz olyan céget kerestek fel, amelyek reprezentálják a Magyarországon működő vállalkozások gazdasági teljesítményét és ágazati megoszlását.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *