112 ezer családot fenyeget kilakoltatás

Közzétette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a bankok és a kormány tavalyi megállapodása alapján működő kényszerértékesítési kvóta legfrissebb kihasználtsági adatait. A statisztika szerint a negyedik negyedévre 2712 ingatlant jelöltek ki kényszer-értékesítésre a bankok, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésükre álló 3 százalékos negyedéves kvótát 68 százalékban használnák ki. Összesen 112 286 ingatlant fenyeget a kényszerértékesítés a hitel törlesztésének jelentős késedelme miatt, írta a portfolio.hu.

A válság kitörése után a késedelmes jelzáloghitelek növekedésével felerősödött az a kockázat, hogy a hitelnyújtó intézmények a fedezeti ingatlanokat egy időben, nagy mennyiségben próbálják meg eladni, jelentős túlkínálatot és ezzel áresést előidézve a piacon. A kormány ezért 2011 júliusától kvótarendszert vezetett be, behatárolva ezzel az egyes intézmények által értékesítésre kínált ingatlanok számát. A kvóta jelenleg a mindenkori fedezeti ingatlan állomány 3 százaléka, ami 2014-ig fokozatosan 5 százalékra nő, emlékeztetett gyorselemzésében a PSZÁF.

Az érintett pénzügyi intézmények az eddigiekben jellemzően kihasználták a kvótarendszer adta lehetőségeket, a mostani, negyedik negyedéves számok azonban a kihasználtsági arány csökkenésére utalnak. Míg a második negyedévben az érintett ingatlanok 84 százalékát, ezúttal, a negyedik negyedévben csak 68 százalékát jelölték ki kényszerértékesítésre a bankok. A kényszer-értékesítések eddigi tapasztalatai szerint az elérhető értékesítési ár rendkívül alacsony, így az ügyletek csak jelentős veszteséggel zárhatók, esetleg eredménytelen is a folyamat Emellett hosszú és költséges, pozitív eredmény esetén sem jelent érdemi előnyt egyéb behajtási stratégiákkal szemben.

Ilyen egyéb stratégia például, ha sikerül megállapodni az ügyféllel. Az ügyféllel közös értékesítés – bár szintén hosszú folyamat – mindkét fél számára kedvezőbb kimenetet ígér. Ugyanebbe az irányba hathat a Nemzeti Eszközkezelő általi ingatlan vásárlások megindulása, amelytől az intézmények a kényszer-értékesítésnél kedvezőbb megtérülést várnak. Az intézmény október végi közlése szerint a bajba jutott jelzáloghitelesek által a magyar állam számára felajánlott ingatlanok száma októberben meghaladta az 1100-at. Ez ugyan még messze van az intézmény számára az idei évre előirányzott 8000-től, a kényszer-értékesítési kvóta kihasználtságára mindenképpen lefelé mutató tényezőként hat az intézmény tevékenysége.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *