Oroszország a WTO tagja lett

Tegnap hatályba lépett az a szerződés, amely szerint Oroszország a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 156. tagja lett, s amit ugrásra készen várt a világgazdaság, hiszen sokkal kedvezőbb feltételekkel juthatnak be egy 142 milliós piacra – írja a Napi Gazdaság.

Moszkva 1993. június 16-án kezdte meg csatlakozási tárgyalásait, vagyis közel húsz évig tartott az egyezkedés és azoknak a reformoknak a végrehajtása, amelyek elengedhetetlenek voltak Oroszország felvételéhez.

A Világbank szerint a tagság első évében ez 3,3 százalékkal növelheti az ország bruttó hazai termékét, később ez még magasabbra emelkedhet. A moszkvai gazdaságfejlesztési minisztérium a hazai és az importáruk olcsóbbá válását prognosztizálta – írta a RIA Novosztyi hírügynökség. Ugyanakkor a keményvonalasok azt állítják, hogy a tagság veszélyezteti az ország szuverenitását és biztonságát és csődbe viheti a gazdaság egész szektorait.

A Troika Dialogue, a legnagyobb orosz befektetési magánbank vezető stratégája, Chris Weafer pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a WTO-tagság nem varázspálca, nem fogja egy csapásra megjavítani az ország üzleti légkörét vagy a befektetői körökben Oroszországgal szemben érzékelhető óvatosságot. Szerinte leghamarabb a fogyasztásra és a szolgáltatásokra lesz pozitív hatása a csatlakozásnak, de hasznot húzhatnak belőle az építő- és a gépiparban is, mivel olcsóbban juthatnak alapanyagokhoz és importált gépekhez, berendezésekhez.

A The New York Times szerint a jelentős amerikai exportőröket aggasztja a WTO-csatlakozás. Ennek oka az amerikai kongresszus, amely Barack Obama elnök javaslata ellenére nem hajlandó megszavazni az állandó normális kereskedelmi kapcsolati státust Oroszországnak. Miután a világszervezet szabályainak megfelelően Moszkva a jelenlegi mintegy 15-ről 7 százalékra csökkenti az importvámot a WTO 155 tagja számára, ezt joggal tagadhatja meg a vele szemben diszkriminációt alkalmazó Egyesült Államokkal szemben. Ezzel az amerikai exportőrök, mint a Caterpillar, a Deere és a General Electric jelentős hátrányba kerülhetnek az orosz piacon, hiszen több mint kétszer akkor vám sújtaná termékeiket, mint konkurenseikét.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *