Utolsóból az első: a forint nagy menetelése

A magyar deviza a tavalyi év második felében a világ legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze volt, az idei évben viszont eddig Európa legjobbja – idézi fel a Bloomberg cikke.

A forint idén 9,5 százalékkal erősödött az euróval és 5,5 százalékkal a dollárral szemben, ezzel a kolumbiai peso mögött a második legjobb teljesítményt nyújtotta a világon. Mindez annak függvényében különösen érdekes, hogy a tavalyi év második felében 16 százalékkal zuhant a forint az euróval szemben. A magyar államkötvények eközben 21 százalékot hoztak euróba átszámítva idén, ami a második legjobb teljesítmény a portugál papírok után.

Ráadásul a Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint a jegybanktörvény módosításával az év végén sikerülhet megállapodni az IMF-fel, ami tovább erősítheti a forintot. “Nagy lépés lenne előre egy olyan jegybanktörvény, mely elfogadható az IMF, az EU és az EKB számára is” – mondta a lapnak Jobbágy Sándor, a CIB elemzője. A cég előrejelzése szerint az év végéig további 1,6 százalékkal 283-ig kapaszkodhat a magyar deviza, míg egy év múlva 2,7 százalékkal lehet erősebb, mint most, akkor 280 forintba kerülhet egy euró.

Kevésbé optimista Thu Lan Nguyen: a Commerzbank frankfurti elemzője szerint a hivatalos tárgyalások ugyanúgy elhúzódhatnak, mint az egyeztetések megkezdése, ez pedig gyengítheti a forintot. “Továbbra is szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány valóban teljesíteni akarja-e azokat a feltételeket, melyeket az IMF és az EU szabhat egy hitel ellenében” – nyilatkozta a szakértő a Bloombergnek.

Mujtaba Rahman, az Eurasia Group szakembere szerint a nemzetközi szervezetek a magyar költségvetési- és adópolitikával kapcsolatban összetettebb és alkalmazkodóbb hozzáállást várnak majd el, mint amire a magyar kormány számít, és nem biztos, hogy ezt a kormány tudja vagy akarja teljesíteni.

A múlt hónapban a Bloomberg megkérdezte Karvalits Ferenc MNB-alelnököt is, aki szerint a monetáris politika különösen óvatos lehet a tárgyalások ideje alatt, a szakember arra számít, hogy rögös út vezet majd a megegyezéshez. Daniel Hewitt, a Barclays londoni szakértője úgy véli, hogy az IMF-tárgyalások elhúzódása akadályozhatja a jegybank esetleges kamatcsökkentését. Hewitt szerint az, hogy a kormánynak hét hónapig tartott a jegybanktörvény módosítása, nem éppen gyors megállapodási folyamatot vetít előre, ezért ő arra számít, hogy az év végére 297-ig gyengül a forint az euróval szemben.

Rövid távon Magyarország túl tud élni IMF-hitel nélkül, hosszabb távon azonban a régió gazdaságainak lassulása komolyabb kockázatot jelent a magyar export számára – véli Przemyslav Kwiecien, az X-Trade Brokers varsói elemzője. Hazánk ugyanis kivitelének 77 százalékát Európába teljesíti, miközben a többi feltörekvő országban ez az átlag 30 százalék körül van – teszi hozzá.

Lassan egyébként a korábban pesszimista elemző is pozitívan látja a forint kilátásait: Gaelle Blanchard, a Societe Generale szakembere az idei év végére 285, 2013 végére pedig 265 forintos euróárfolyamot vár. Korábban a cég arra számított, hogy 315-ig is gyengülhet a magyar deviza a tárgyalások elhúzódásával. “Az ország középtávú kilátásai javultak azzal a feltevéssel, hogy sikerül megállapodni egy IMF-programról” – indokolta az éles váltást Blanchard.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *