Érdemes-e belenyúlnunk a hulló késbe?

Általános tőzsdei bölcsesség, hogy “hulló késbe” nem nyúlunk bele, vagyis amíg nem látjuk a trendforduló egyértelmű jeleit, addig tartózkodunk a vásárlástól. Igaz, a tőzsdeguruk mondtak olyat is, hogy akinek nincs részvénye eséskor, annak emelkedéskor sem lesz. A kérdés már csak az, mikor jön az emelkedés?

Csütörtökön immár a nyolcadik piros gyertya alakult ki a BUX grafikonján, amit lehet sokkal szofisztikáltabban is magyarázni, ám a lényeg az, hogy a piac folyamatosan “esik, mint a kő”. Az elmúlt napokban ugyan napon belül voltak elvetélt próbálkozások a korrekcióra, gyakran a nap elején még pluszban is áll az index, ám zárásra sehogy sem sikerül tartani a nyereséget. A folyamatosan eső indexre nyugodtan rámondható, hogy a piac a “hulló kés” tüneteket produkálja, amibe ugye a tőzsdei álmoskönyvek szerint nem szerencsés belenyúlni.

Ha valaki a trend eleje óta eladásban ül, és 1000-1200 pontot nyert már, az vélhetőleg rendkívül nyugodt, és nem nagyon akar vásárolni. Ám akik kimaradtak az esés adta pénzkereseti lehetőségből, azok között sokaknak viszkethet már a keze, és idegesen köröz olykor a buy gomb felett. Érdemes azonban a vételekkel most már várni, és a 16 ezer pont körüli szintre koncentrálni.

Jó esély van arra, hogy legalább odáig leszúr a piac. Persze semmi sem tiltja, hogy akár lentebb is csússzunk, amire két megoldás lehetséges. Egyrészt a vakmerő stratégia, amikor egyszerűen beleülünk a vételünkbe, és kivárjuk, hogy pluszba forduljon a befektetés. A másik megoldás, hogy viszonylag rövid stoppal, a novemberi mélypontnál (15850) megválunk a pozíciótól, majd a 15600 és 15760 közötti résig való lecsúszáskor ismét visszavesszük a pozíciót.

Felfele a szerdán hagyott rés jelent egyelőre akadályt, a 16760-as szint csütörtökön is kemény diónak bizonyult.

Érdemes arra is figyelni, hogy a piac kezd erősen túladott lenni, így vagy egy pattanás következhet pénteken, vagy hétfőn, vagy hosszabb, stagnáló időszak.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *