Nem kapnak új adót az élelmiszerek

Trükkös új adót kaptak-e az élelmiszerek? – vetettük fel egy múlt heti cikkben az élelmiszer- és takarmányvállalkozásokra kivetett 0,1 százalékos felügyeleti díj kapcsán. A Vidékfejlesztési Minisztérium válaszolt a cikkünkben feltett kérdésre, amiből kiderül: a minisztérium szerint a felügyeleti díj nem új adó.

Az írásunk forrásául szolgáló Portfolio.hu-cikkben Pitti Zoltán, korábbi adóhivatali elnök azt mondta, több okból is aggályos a jogszabály. Élelmiszer-felügyeleti díj helyett inkább forgalmi adónak tekinthető, mivel egyrészt nem külön alapba, hanem a költségvetésbe fog befolyni az összeg, másrészt forgalomarányosan kell fizetni és a NAV az adókhoz hasonlóan fogja behajtani. A VM viszont azt közölte, hogy „a felügyeleti díj nem adó, nem a központi költségvetés bevétele, azt célzottan az élelmiszer-biztonságra, az élelmiszerlánc felügyelettel kapcsolatos tevékenységekre, fejlesztésekre kell fordítani”. Ráadásul, jegyzik meg, a felügyeleti díjat az Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatalhoz kell bevallani és befizetni.

A minisztérium szerint a felügyeleti díj „kiegyensúlyozott, arányos teherviselést eredményez a teljes élelmiszerlánc felügyelet területén, szemben az eddigi hússzektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel”, és ez az egységes szerkezetű díjfizetési rendszer „lehetővé teszi a fogyasztók érdekeit is szolgáló magas színvonalú ellenőrzési működtetését”.

A minisztérium azt is megemlítette: „a díj bevezetésével minden olyan vállalkozás és vállalkozó részt vesz a hatósági-igazgatási tevékenység finanszírozásában, amelyek eddig is az élelmiszerlánc-felügyeletet végző szerv által nyújtott garanciák, szolgáltatások igénybevevői voltak”. Az új díj bevezetésével egyidejűleg „ az élelmiszerlánc felügyelet területéhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak rendszere is felülvizsgálatra kerül, a díjak összege, száma jelentősen csökkenni fog” – ígéri a VM.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *