Kritikus év jön az építőiparban

Kritikus év elé néz az építőipar a szerződésállomány csökkenése, a nyomott árak és a körbetartozások miatt, mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) alelnöke szerdán a frissen megjelent statisztikai adatok nyomán. Megjegyezte: az ágazat 2006-hoz képest elveszítette piacának 44-45 százalékát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai gyorsjelentése szerint az előző évhez  viszonyítva az építőipar termelés 7,8 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építése 11,3 százalékkal, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal esett vissza. Az építőipar termelői árai 2011-ben átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest. Koji László a KSH adatokat idézve kiemelte, hogy 2011 végén a szerződésállomány 42,5 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az ÉVOSZ alelnöke elmondta: a vállalkozások nagy számban az épületek építése és szakszerelő-ipari területen tevékenykedik, ahol 11 százalékot meghaladó volt a termelés visszaesése tavaly, ráadásul alacsony bázison. Az enyhébben csökkenő volumenű egyéb építményeket a vasúti ágazat húzta, és ezen a területen jóval kevesebb vállalkozás működik – mondta.

Koji László emlékeztetett arra, hogy – az enyhe növekedést mutató 2008-at nem tekintve – immár 2006 óta folyamatos az építőipari termelés visszaesése. Az elmúlt évben a termelői ár 2,2 százalékos emelkedése azt jelentette, hogy az infláció mintegy 60 százalékát az építőipari vállalkozások nem tudták az áraikban érvényesíteni. Az ÉVOSZ alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy termelékenységi, hatékonysági tartalék már nincs az iparágban, és minden egy százalékos visszaeséssel egyenes arányban csökken a foglalkoztatottak száma.

A számok mögött ott van a lánctartozás problémája is. Álláspontja szerint a kormány hiába próbálja a körbetartozást szabályozással kezelni, az irreálisan alacsony vállalási árak és a nemfizetés miatt az éves szinten 400 milliárd forint nagyságrendben képződik újra.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *