Magyarország a térség legnyitottabb gazdasága

A még mindig nehéz világgazdasági helyzet ellenére a világ hatvan vezető gazdasága egyelőre ellenáll a protekcionizmus csábításának, így az Ernst & Young legújabb tanulmánya szerint a globalizációs folyamat továbbra is enyhén növekszik. Magyarország továbbra is nyitott gazdaság, így a tanácsadó cég Globalizációs Indexén a 10. helyet foglalja el, míg a közép-kelet-európai régiót nézve első helyre került.

Az Ernst & Young Globalizációs Indexe alapján Magyarország Csehországot és Szlovákiát is megelőzve első lett Közép-Kelet Európában, és a tavaly elért teljes pontszámát hat századdal növelve megtartotta 10. helyét a nemzetközi összehasonlításban. A kereskedelmi mutatók szempontjából a világ negyedik legnyitottabb gazdasága. A GDP-arányos teljes kereskedelmi mutatószáma 185 százalékra, az Index 99 százalékos átlagának közel duplájára bővült. Magas eredményt kapott az ország a kutatás-fejlesztési transzfertevékenységekre is, amelyek a GDP 0,93 százalékát tették ki, ez a 0,36 százalékos átlag közel háromszorosa.

A kapott eredményeket értékelve Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója úgy fogalmazott a közleményben: “Magyarország Globalizációs Indexen elért magas eredménye azt mutatja, hogy hazánk továbbra is az egyik legnyitottabb gazdaság. Ezt az adottságot az ország gazdasági stratégiájának megalkotásakor figyelembe kell venni még akkor is, ha egyes politikai döntések hatására ezek a mutatók csökkenhetnek. A megkérdezett vállalatvezetők többsége által jósolt recesszió különösen érzékenyen érintené hazánkat, figyelembe véve az ország törékeny gazdasági helyzetét”.

Töretlen a globalizációs növekedés

Az Ernst & Young előrejelzése szerint a globális GDP csupán 3,4 százalékkal növekszik 2012-ben, ennek ellenére a globalizációs növekedés töretlenül folytatódik egészen 2015-ig. A fejlett országok lassú gazdasági növekedését továbbra is a feltörekvő BRIC országok, vagyis Brazília, Oroszország, India és Kína teljesítménye húzza fel. A tanácsadó cég arra számít, hogy a fejlődő országok együttes GDP-je 2012-ben 5,3 százalékkal növekszik majd, amivel ismét túlszárnyalják a fejlett országokat. Európában még akkor is minimális GDP növekedést jósol az Index, ha sikerül megoldani az adósságválságot, míg az Egyesült Államokban csupán 2,5 százalék körüli bővülést jelez.

Recessziót jósolnak a cégvezetők

A tanácsadó cég előrejelzésénél is borúsabban látta a közeljövőt a felmérésben megkérdezett mintegy ezer cégvezető. Annak ellenére, hogy a válaszadók továbbra is optimisták a fejlődő piacok középtávú lehetőségeivel kapcsolatban, több mint felük úgy vélte, hogy a globális gazdaság ismét recesszióba fordul az idei év végére, mely várhatóan magával hozza a protekcionista politikát és intézkedéseket. Ez a hozzáállás, valamint az euróövezet adósságválsága, illetve a globális gazdaság lelassulása egy újabb hitelválság lehetőségét vetíti előre, mivel a bankok a bankközi piacokba vetett bizalom gyengülésének hatására csökkenthetik hitelezésüket.

Forrás: Portólió.hu
www.portfolio.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *