Járai szerint új gazdaságpolitika kell

Személyi és intézményi következményekkel járó váltásra van szükség a gazdaságpolitikában, mondta Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács volt elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában. Meg kell felelni az EU elvárásainak, módosítani kell az adótörvényeket és a jegybanktörvényt is, mondta még Járai, aki nem szeretne miniszter lenni.

“Magyarország csak gazdaságpolitikai fordulattal tud kilábalni a nehéz helyzetből” – jelentette ki Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács a héten lemondott elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában. Járai szerint az új gazdaságpolitikának “150 százalékig” meg kell felelnie az európai uniós szabályoknak, így módosítani kell az adórendszert és a jegybanktörvényt is.

Járai amúgy úgy értékeli, hogy a szükséges gazdaságpolitikai fordulat már el is kezdődött, ennek jele, hogy az ország az IMF-hez fordult és a GDP 4-5 százalékának megfelelő szigorítás szerepel a költségvetésben.

“Egy stabilizáló lépés valószínűleg azonnal forinterősödést okozna” – mondta Járai, aki szerint “mára bebizonyosodott, hogy a piacok nem tolerálják tovább az úgynevezett unortodox gazdaságpolitikát”.

Járai szerint a gazdaságpolitikai irányváltás “intézményi és személyi változásokat is igényel”, nagyobb teret kell kapnia a pénzügyi irányításnak, “a politikát erről a területről háttérbe kell szorítani”.

Járai biztos benne, hogy lesz megállapodás az IMF-fel. “Az Európai Uniót politikai értelemben nehezebb ügynek látom bizonyos EU-jogszabályoknak való megfelelési kényszer miatt. Ilyen kiélezett gazdasági helyzetben nem tehetjük meg, hogy nem vesszük figyelembe az elvárásokat” – mondta.

A nemzetgazdasági minisztériumot a hiányszám két héten belüli, jelentős megváltoztatása miatt is bírálta. “Fogalmam sincs konkrétan mi történt, de ez is rávilágít, hogy az egész államapparátust erősebb szakmai alapokra kellene helyezni” – válaszolta a hiányszámot firtató kérdésre.

Járai nemmel felelt arra a kérdésre, hogy vállalna-e miniszteri tisztséget, bár tanácsaival, ha kikérik azokat, szívesen segítene.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *