Húsz napja maradt Olaszországnak

A Fitch Ratings munkatársa, David Riley szerint „jelentős esély” van arra, hogy Olaszország adósbesorolását leminősítsék január végéig. A besorolási rontást az ország nagy adósságai és a gazdasági válság megállítását célzó pontos terv hiánya miatt helyezték kilátásba.

Rómának a jelenlegi besorolása A+ de Spanyolország, Belgium, Írország, Szlovénia és Ciprus mellett negatív kilátások mellett helyzeték vizsgálat alá decemberben. Riley szerint január 31-ére kész lesz a jelentés az összes országról, de közülük Olaszország az, ami az európai adósságválság „frontvonalában” van.

Olaszország az EU legnagyobb adósa, valamint harmadik legnagyobb gazdasága és Silvio Berlusconi kormányfő leváltása óta a Mario Monti vezette technokrata kormány igyekszik rendbe szedni az ország dolgait. „Az euró jövője Róma kapuinál fog eldőlni” – foglalta össze a helyzetet Riley a BBC-nek.

A Fitch szerint egy pénzügyi tűzfalra lenne szükség, ami megvédené az olasz piacot, de ennek a létrehozása nem Olaszország hatásköre. Mivel nincs meg a tűzfal, nagyon valószínű a leminősítés.

A Fitch mellett Mario Monti is a külső szereplők fontosságára hívta fel a figyelmet a Die Weltnek adott interjújában. Szavai szerint az olaszok már óriási áldozatokat hoztak, de az EU nem adott semmilyen kedvezményt vagy könnyítést cserébe például csökkentet kamatok formájában.

„Nem lehetek sikeres a politikámmal, ha az EU nem változtat a sajtján. Ha ez nem történik meg, akkor Olaszország, ami mindig is Európa barát volt, egy populista karjaiba menekülhet” – mondta Monti. Róma annyiban valóban lemaradni látszik az eurózónás versenyben, hogy míg az elmúlt héten a spanyol és francia államkötvények iránt nőtt a kereslet, az olasz tízéves lejáratú papírok továbbra is csak 7 százalék fölött hozammal kelnek el.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *