Olcsóbb megmenteni az eurót

Menteni?

Menteni?

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróövezet felbomlásának költségeinél sokkal olcsóbb lenne, ha az európai Központi Bank (EKB) közvetlen kötvénypiaci intervencióval megmentené a legnagyobb adósság-refinanszírozási terhekkel küszködő tagállamokat.

Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport csütörtökön Londonban ismertetett helyzetértékelése szerint a valutaunió szétesésének kockázata csökkent ugyan a múlt heti EU-csúcson elhatározott „helyes irányú” intézkedések nyomán, a kockázat azonban változatlanul fennáll, mivel 2012-ben „nagyon nagy összegű” szuverén euróövezeti adósságok refinanszírozása válik szükségessé.

A szervezet szerint „kétségtelen” az is, hogy az euróövezet felbomlása „nagyon magas költségekkel járna” Európában és a világgazdaság egészében. Ezért „valószínűnek tűnik”, hogy ha az EKB vállalja az utolsó hitelezői mentsvár szerepét, az kevesebbe kerülne, mint a valutaunió szétesése.

Az Ernst & Young írása alapján ha az EKB a következő két évben ezermilliárd euró körüli értékben vásárolna fizetőképes, de likviditáshiányos euróövezeti kormányok kötvényeiből a piacon, az még mindig csak az éves euróövezeti GDP-érték 10 százalékának felelne meg, jóllehet a 2009 óta végrehajtott brit és amerikai monetáris mennyiségi enyhítési programok a két ország hazai össztermékének 14, illetve 17 százalékát teszik ki.

Az EKB ilyen jellegű beavatkozásának a legnagyobb ellenzője a német közvélemény és maga Angel Merkel német kancellár. Az EKB csak úgy tudna hitelesen kötvényt vásárolni, ha mögötte állna Németország gazdasági ereje, de a németek szerint, tipikus potyautas jelenségként, ez a most rosszul teljesítő tagállamok adósságainak átvállalása lenne a szigorúbban gazdálkodó tagok részéről.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *