A szürkegazdaságot növelheti a minimálbér-emelés

A szürkegazdaság és az elbocsátások felé sodorhatja a vállalkozásokat a tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresére emelése a könyvelők szerint – derül ki a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a Pente Unió Zrt. több mint ezer könyvelőt felölelő felméréséből. Ugyanakkor az új, 27 százalékos áfa kulcs hatása már megosztja a szakmát, csak a könyvelők fele szerint erősödhet az áfaemelés miatt a feketegazdaság.

Az október-novemberben lezajlott felmérésben 1043 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszolt a feltett kérdésekre. A tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresre emelésének eredményeként a válaszadók többsége (60 százalék) szerint várhatóan jogkövetőek lesznek a cégek, de ez elbocsátásokkal, a juttatások felszámolásával vagy munkaidő csökkentéssel fog járni. A könyvelők harmada (33 százalék) szerint a változások a szürke vagy feketegazdaság felé tolhatják a vállalkozásokat, és csak 7 százalék szerint várható jogkövető béremelés.

A tervezett áfaemelés tekintetében megoszlanak a vélemények, míg a válaszadók egyik fele (55 százalék) szerint nem fogja jelentősen befolyásolni a számlázási gyakorlatot az emelés, a másik fele (45 százalék) szerint csökkenni fog a legális számlaforgalom.

A szakértők szerint az adójog kriminalizálódása várható: „Közgazdasági tény, hogy a terhek növekedése következtében csökken az önkéntes jogkövetés szintje. A NAV várhatóan az ellenőrzések és a szankciók szigorításával igyekszik majd ezt kompenzálni, ami minden bizonnyal az adójog kriminalizálását fogja eredményezni, és a jövőben egyre kevesebben fogják megúszni az adócsalást” – idézi a közlemény Herich Györgyöt, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnökét.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Egy hozzászólás: “A szürkegazdaságot növelheti a minimálbér-emelés”

  1. Pisti szerint:

    Minimálbér emelése szükséges lépés volt.
    Minimálbért annó létrehozása volt a magyar politika egy elhibázott lépése egyrészről, másrészről másik oldalról
    zseniális húzás volt , az “akkori nagyvállalkozóknak”
    mai nevűkön “milliárdosoknak” kedveztek a politikusok.
    Akik a mai napig minimálbéren foglalkoztatják hivatalosan
    alkalmazottaikat és “zsebbe” fizetik a fizetést.
    Az ország államkassza nyugdijkassza ömiattuk üres.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *