Az euróövezet magától szétesik

Magyarország vagy Amerika egyre megy – mindkettőt a globális túlkínálat sújtja. Magyarországnak hagynia kell valutája és egész gazdasága leértékelődését. Az amerikai és a nyugat-európai nagy pénzintézetek már az euróövezet széthullására „játszanak”, páratlan és félelmetes ütemben szabadulnak az euróövezet déli országainak államkötvényeitől – nyilatkozta Daniel Alpert közgazdász.

Az amerikai kormánynak és a New America Foundationnak is dolgozó Daniel Alpert a www.alapblog.hu-nak adott interjúja szerint a világot olyan válság sújtja, amely egyetlen korábbihoz sem hasonlítható, és minden próbálkozás ellenére az euróövezet vesztét fogja magával hozni.

„Az euró jövője erősen megkérdőjelezhető. Válságos az európai helyzet (…) ahány nemzetállam, annyiféle elképzelés, politikai gyakorlat, annyiféle nacionalista önzés áll szemben egymással” – mondta Alpert. „Az euróövezet magától esik szét (…) a nyugat-európai és az amerikai vezető bankok pedig soha nem látott mértékben és ütemben építik le az euróövezet déli tagjaiból származó államkötvényeik állományát” – tette hozzá később.

Alpert elkerülhetetlennek tartja, hogy Görögország és Olaszország, valamint más déli államok magukra maradjanak a válságban. Számukra az egyetlen megoldás versenyképességük helyreállítása takarékoskodással és saját pénzük leértékelésével, aminek értelemszerűen előfeltétele az euró feladása.

Infláció kellene Budapesten is

Az amerikai közgazdász hasonló lépéseket javasol Magyarországnak is. „A gazdaságukat, beleértve a munkaerejük árát, le kell értékelni, hogy versenyképességüket növelni tudják. A valuta leértékelését a piac amúgy is elvégzi. Csökkenteni kénytelenek a béreket, a gazdaságot az eddigieknél sokkal olcsóbban kell működtetniük, takarékoskodniuk kell. Mindent egybevetve az ilyen országok inflálni akarják az adósságaikat” – magyarázta Alpert.

Az adócsökkentés szerinte nem fog eredményeket hozni, mivel az USA és Japán példáján „bebizonyosodott, hogy a munkaadók számára az adó nem alapvetően lényeges faktor” és nem teremtődnek munkahelyek a kisebb terhek folytán.

Az Alpert által felvázolt elképzelésnek természetesen legnagyobb veszélye, hogy az infláció nemcsak megnövekszik, hanem a bankóprés beindításával irányíthatatlanná válik. Szerinte ennek esély elhanyagolható, mivel az államok kénytelenek lesznek a béreket alacsonyan tartani, viszont bérinfláció nélkül nincs általános infláció sem.

Bár Alpert igazi közgazdászhoz méltóan nem csak a problémát határozza meg, hanem megoldást is felvázol, azt figyelembe kell venni, hogy elképzelései Amerikára vannak kitalálva, aminek világpiaci súlya és gazdasági lehetőségei egyedülállóak a világon.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *