Felére csökkent a burgonya, felével növekedett a gabona ára

Az agrártermékek termelőiár-szintje szeptemberben 16,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A növényi termékek termelői ára 19,2, az élő állatok és állati termékeké 12,7 százalékkal emelkedett. A friss zöldségek ára 3,1 százalékkal maradt el a tavaly szeptemberitől, olvasható a KSH hétfő reggeli tájékoztatójában.

A gabonafélék termelői ára 2011 szeptemberében 26,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos
időszakihoz viszonyítva. A búza és a kukorica ára augusztushoz képest minimálisan csökkent, előbbiért 48 800, utóbbiért 48 600 forintot fizettek tonnánként. Az ipari növények termelői ára 28,8, ezen belül az olajnövényeké 20,6 százalékkal nőtt 2010 szeptemberéhez mérten.

Az ipari növények jelentős áremelkedéséhez leginkább az ebben a hónapban megjelenő cukorrépa egy évvel korábbinál számottevően magasabb árszintje járult hozzá.

A burgonya termelői ára szeptemberben – a tavalyi jelentős emelkedés után – 44,9 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké viszont 13,7 százalékkal emelkedett. Átlag felett növekedett az alma ára (21 százalék), az őszibaracké viszont éppen csak meghaladta az előző év azonos időszakit. A szőlőnél a felhasználás iránya szerint ellentétes ármozgás figyelhető meg: az étkezési szőlőért 17 százalékkal kevesebbet, a borszőlőért 23 százalékkal többet kaptak a termelők.

A vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Minden
megfigyelt állatcsoport ára nőtt, a vágómarháé kiemelkedően (54,1 százalék), a legkevésbé a vágósertésé (4,5 százalék).

Az állati termékek ára 11,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a tej ára 14,5, a tojás ára 6,6 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberében mért szintet.

2011. január–szeptember között a mezőgazdasági termékek árszínvonala 28,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. A növényi termékeknél 37,1, az élő állatok és állati termékek esetében 14,1 százalékos volt az áremelkedés. A gabonafélék ára 55,9 százalékkal haladta meg a

2010. január–szeptemberit, a zöldségfélék ára 11,7 százalékkal csökkent. Ez utóbbi ára az év első négy hónapjában – igen kis forgalom mellett – még nőtt, majd májusban a friss zöldségek termesztésének fellendülésével erős kínálati piac alakult ki, ennek következtében mérséklődtek az árak.

A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal haladta meg az előző évit (a tavalyi gyenge termés eredményeként a piacon kis mennyiség volt, magas áron); ezt követően azonban az idei, várhatóan jó terméseredmény miatt az árak jelentősen visszaestek, ezért az első kilenc hónapi index már csökkenést mutat (0,8 százalék). Gyümölcsökért 23,2 százalékkal magasabb árat kaptak a termelők az előző év január–szeptemberihez képest.

A vágóállatok termelői ára 13,2, az állati termékeké 16,1 százalékkal emelkedett. 2011. január–szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 14,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 16,8 százalékos növekedéséből, valamint a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,3 százalékos csökkenéséből következett.

A folyó termelőfelhasználáson belül az energiaárak 12,3 százalékkal növekedtek, főként a felhasználásban jelentős arányt képviselő üzemanyagok árának 16,7 százalékos emelkedésének következményeként.

A műtrágyaárak 26,3 százalékkal nőttek, ezen belül az egyszerű műtrágyáké 28,6, az összetett műtrágyáké 22,2 százalékkal.

A takarmányok ára is jelentősen, 34,5 százalékkal emelkedett január-szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva: az egyszerű takarmányoké 49,1, a keveréktakarmányoké 26,5 százalékkal. A betakarítást követően az utolsó három hónapban a búza és a kukorica felvásárlási ára csökkent, a visszaesés a takarmányok árában is érzékelhető volt. Jelenleg a takarmányok ára a 2008. második negyedév árszintjén van.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 3,4 százalékos csökkenése, valamint az épületberuházások árának 2,1 százalékos emelkedése figyelhető meg.
A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke
2011. január–szeptemberben 112,1 százalék volt – azaz 2010 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a ráfordítási árak.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *