Gyengélkedik a magyar ipar

Az ipari termelés munkanaphatástól megtisztítva augusztusban 0,4 százalékkal kisebb volt a tavaly augusztusinál. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index júliushoz képest 1,3 százalékos csökkenést mutat.

A KSH kiemeli, hogy egy évvel ezelőtt a termelésben 18,2, az exportban 23,4 százalékos volumennövekedést mért, a belföldi eladások 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem növekedtek.

Az ipari export 2011 első nyolc hónapjában 9,8, augusztusban 8,6 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés majdnem felét a feldolgozóipar két alága adta. Augusztusban a feldolgozóipar közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele jelentősen, 20,7 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése január-augusztusban 5,0, augusztusban 4,0 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai 2,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 augusztusában a feldolgozóipar termelése 3,9, a csekély súlyú bányászaté 22,6 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát.

Kedvező folyamatokat vetíthet előre a következő hónapokra, hogy az összes új rendelés 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, amely trend alapvetően az exportrendelések 14,2 százalékos bővülésének volt köszönhető.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *