Az utolsó pillanatban változott a közbeszerzési törvény

Építési beruházásoknál 150 millió forint becsült értékig elegendő lesz három kkv-t felkérni ajánlattételre, az eljárás indításáról nem kell nyilvános hirdetményt megjelentetni.

A parlament hétfőn megszavazta a közbeszerzési törvény újabb módosítását, így októberben, a sürgős kihirdetését követő napon – a teljesen új közbeszerzési törvény 2012. január 1-jei hatályba lépése előtt – ismét változik a jogszabály. A módosítást Hörcsik Richárd fideszes képviselő nyújtotta be a parlamentnek. Az elfogadott, új szabály szerint az építési munkáknál 80 millió helyett 150 millió forint értékhatárig lehetővé válik a nem nyilvános, hirdetmény közzététele nélküli eljárások lebonyolítása. Ebben az esetben elegendő a beszerző szervezetnek legalább három, mikro-, kis- és középvállalkozásnak (kkv) minősülő vállalkozást felkérni ajánlattételre, amelyek közül kiválasztja a nyertes kivitelezőt. A kiíró döntésétől függ, hogy kit kér fel ajánlattételre, kit juttat munkához. Az ajánlattételi határidőnek minimálisan 15 napnak kell lennie.

A háromajánlatos, egyszerű eljárásra vonatkozó szabályokat az építési beruházások esetén még “csak” 80 millió forintig már idén januártól bevezette a Fidesz-kormány, és azt a kkv-k közbeszerzéseken való részvételének támogatására hivatkozva átemelte a 2012. január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési törvénybe is, de már 150 millió forintos értékhatárig lehetővé téve az enyhébb szabályok alkalmazásának lehetőségét. (Az áru- és szolgáltatásvásárlásra vonatkozó beszerzéseknél ugyanakkor jövőre is változatlanul 25 millió forint marad az értékhatár a háromajánlatos eljárásoknál.)

A háromajánlatos eljárások bevezetését korábban a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet és az Alapítvány a Korszerű Közbeszerzésért is bírálta (Napi Gazdaság, 2011. április 21.). Véleményük szerint a háromajánlatos eljárás látszateljárás, amely nem jelent valódi – közbeszerzési hirdetmény közzétételével induló – versenyt az ajánlattevők között, és ennek lehetőségét inkább meg kellett volna szüntetnie a jogalkotónak. Hörcsik Richárd szerint viszont a háromajánlatos (nem nyilvános) eljárások eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az kedvez a kkv-k közbeszerzésekben való részvételének. Azt, hogy jövő január helyett már idén októberben alkalmazhassák ezeket a 150 millió forint értékhatár alatti építési beruházásokra vonatkozóan is, a képviselő a 2010-es észak-magyarországi árvizek utáni helyreállítási munkálatok mielőbbi elvégzésével és az esetleges későbbi árvizek elleni védekezési munkák elkezdésével indokolta módosító indítványában. A módosítással szerinte biztosíthatóvá válik a kkv-k megrendeléshez jutása és a közfoglalkoztatás elősegítése, továbbá “az elősegíti mintegy 3,5 milliárd forintnyi uniós támogatás kis- és középvállalkozások részére történő mielőbbi kihelyezését” – áll a törvénymódosítás indoklásában.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *