Jöhet a rendezett államcsőd Görögországban

Eric Besson francia ipari és energiaügyi miniszter szerint “mindent meg kell tenni” annak érdekében, hogy Görögország az euróövezet tagja maradjon. Eközben Philipp Rösler német gazdasági miniszter arról beszélt, hogy Görögország rendezett államcsődje nem lehet tabutéma.

Eric Besson a francia RMC rádióállomáson hétfőn sugárzott interjúban azt mondta, hogy az európai szolidaritás szempontjából alapvető Görögország megsegítése, illetve euróövezeti tagságának a fenntartása. A francia miniszter ugyanakkor sürgette Athént, hogy hozzon további intézkedéseket államháztartási hiányának és államadósságának a csökkentésére.

Philipp Rösler német gazdasági miniszter a Die Welt című lap hétfői számában arról beszélt, hogy “az euró stabilizálása érdekében többé nem létezhetnek tabuk, beleértve szükség esetén Görögország rendezett államcsődjét is, ha megvannak hozzá a szükséges eszközök.”

Rösler rámutatott továbbá: “a görög kormány tisztában van azzal, hogy csak abban az esetben kap újabb támogatást, ha további reformokat hajt végre”. Az euróövezet vezetői már megállapodtak az újabb, második mentőcsomagról Görögországnak, de cserében elvárják Athéntól, hogy odahaza pénzügyi téren tegyen további komoly lépéseket.

Az országnak ugyanakkor gyorsan kell lépnie, mert eddig szinte semmit nem teljesített a vállalásaiból, a lusta közszféra, a kiirthatatlan korrupció és a jó politikai kapcsolataikra építő, elkényeztetett szakszervezetek lehetetlenné tettek minden előrelépést, így a költségvetés hiánya ahelyett, hogy csökkenne, tovább nő. A kormány ezért újabb intézkedéseket hoz, ezek hatásossága azonban a korábbiak fényében kérdéses, főleg, hogy a gazdaság teljesítménye a korábban jelzett 3,9 százalék helyett 5 százalékkal csökken idén, ami tovább növeli az ahhoz viszonyított hiányt.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *