Nem változott az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa mai kamatdöntő ülésén, így az alapkamat továbbra is 6 százalék marad.

A döntés nem okozott meglepetést, az elemzői konszenzus is kamattartásról szólt, a JP Morgan hétvégi előrejelzésében közölte: jelenlegi prognózisuk az, hogy az MNB alapkamata 2011 végéig változatlan marad. A Reuters néhány nappal ezelőtt készített budapesti felmérésében szintén azt várták az elemzők, hogy 2011 végén is 6 százalék lesz még az alapkamat, ugyanakkor 2012 végére 5,5 százalékot várnak a szakértők.

Július a hatodik hónap, amikor nem változott a kamat. Előzőleg, tavaly november és az idén január között a Monetáris Tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre.

Az inflációs pályával feltehetően egyelőre elégedettek a jegybankárok és a 2012-es 3 százalékos középtávú inflációs célt is elérhetőnek tartják. Az MNB az ülés jegyzőkönyvét augusztus 8-án teszi közzé. A monetáris tanács most először tartotta kedden a kamatdöntő ülést hétfő helyett.

“A változatlanul hagyott 6 százalékos jegybanki alapkamat a piaci várakozásoknak megfelel. Az utóbbi hónapok inflációs számai ugyan kellemes meglepetést okoztak, azonban a feszültebb nemzetközi környezet miatt a jegybank számára jelenleg nem lehet opció a kamatvágás” – vélte a kamatdöntés után Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsre. Tavasz közepe óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de gyengülő trendbe került a forint, emelkednek a hosszabb lejáratú állampapír-hozamok, felfelé kúszik az ország kockázatosságát tükröző CDS-felár.

Bebesy szerint az eurózóna adósságválságának kiszámíthatatlan kimenetelei mellett jelenleg mindenképp indokolt az óvatosság, még akkor is, ha az inflációs célkitűzés logikája esetleg idővel az enyhítés irányába mutatna.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *