Trichet: még nem lehet tudni, lesz-e államcsőd

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az euróövezeti országok állam- és kormányfői által csütörtökön elfogadott mentőcsomag okoz-e részleges államcsődöt Görögországban, de a megfelelő biztosítékokról döntés született – mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

“Nem kívánom megítélni”, hogy kivált-e hitelminősítői lépéseket a csomag – magyarázta az EKB-elnöke, és leszögezte: a megállapodás része 35 milliárd eurónyi tartalék, amelyet a görög bankok fedezetéül szolgáló állampapír-állomány minőségének javítására fordíthatnak. Így a pénzintézetek továbbra is részt vehetnének az EKB, a bankrendszer számára kulcsfontosságú, likviditást biztosító programjában.

Trichet úgy fogalmazott: “olyan döntés született, amellyel bármilyen eshetőségre fel vagyunk készülve”.

Mindazonáltal az EKB elnöke leszögezte, hogy a magánbefektetői részvétel “egyedi” megoldás és hangsúlyozta, hogy önkéntes alapon vesznek részt a programban a pénzintézetek.

Korábban a megállapodás egyik legnagyobb akadálya az volt, hogy az EKB kategorikusan kijelentette: nem fogad el olyan megoldást, amelyben Görögország akár részleges államcsődöt jelent. A nagyobb euróövezeti államok vezetői, elsősorban Angela Merkel német kancellár azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az újabb mentőcsomag terhein a magánszektor is osztozzon.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu
Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *