Leállt az élet Görögországban

Könnygázt is bevetett a görög rendőrség szerdán Athénban, hogy föloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres, az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen tiltakozó tömeget. A tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel, köveket és joghurtosdobozokat hajigáltak a rohamrendőrök közé.

Szerdán szinte teljesen megbénult az élet Görögországban, miután a szakszervezetek huszonnégy órás sztrájkot tartanak a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozásul.

A munkabeszüntetés egyebek mellett a vonat-és kompjáratokra, a többi tömegközlekedésre, a minisztériumokra, a helyi önkormányzatokra, az állami vállalatokra – például az elektromos művekre -, valamint több bankra terjed ki. Zárva vannak az iskolák, a kórházakban csak sürgősségi ellátást végeznek, és sztrájkolnak az újságírók is. A nap folyamán  csatlakoznak a demonstrálókhoz a boltosok, kisiparosok is. A légiirányítók viszont ezúttal nem vesznek részt a sztrájkban.

A magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete (GSEE), valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mellett a főként az interneten szervezkedő “Felháborodott polgárok” csoportja is részt vesz az akcióban. Ők egyébként már több mint három hete minden nap megjelennek Athénban a parlament épülete előtt és a politikusokat szidalmazzák.

A két szakszervezeti szövetség közös közleményében az újabb, “kemény és igazságtalan” megszorító intézkedések azonnali visszavonását követelte.

A görög kormány további megszorító intézkedéseket tervez, amelyekre azért van szükség, hogy az ország megkaphassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit. Az eddigi intézkedések nem hozták meg a nemzetközi hitelezők által elvárt eredményeket, ezért további lefaragásokra van szükség.

Az új program újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba, és mintegy 50 milliárd eurós privatizációt is magában foglal.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *