Az elektronikus aláírás

Minden elektronikus dokumentumot alá lehet írni elektronikusan, lehet az szöveg, hang, kép vagy mozgókép. Ezek a hagyományosan aláírt dokumentumokhoz képest nem kezelhetők másodrendűként csupán azért, mert elektronikus formában léteznek. Bizonyító erejük, illetve joghatásuk azonban törvényi feltételektől függnek, ezek alapján különböztetjük meg a fokozott biztonságú, és a minősített elektronikus aláírást az egyszerűtől.

Az elektronikusan aláírt dokumentumokat csak az öröklési és a családjogi viszonyokban nem lehet alkalmazni. A bíróság, az államigazgatási szervek és az önkormányzat eljárásában viszont csak akkor használhatja, ha ezt külön jogszabály és önkormányzati rendelet előírja. Az ügyfeleknek azonban jogszabály sem teheti kötelezővé használatukat.

De mi is az az e-aláírás? Az aláíró kizárólagos birtokában van egy magánkulcs (egyedi titkos digitális adat), amellyel kódol egy dokumentumot egy eszköz segítségével, ez a kód lesz az aláírás. Ez az aláírás azért lesz egyedi, mert a dokumentum és a magánkulcs kombinálásával jön létre. Az aláírás ellenőrzéséhez szükséges egy nyilvános kulcs (egyedi nyilvános digitális adat), amelyet egy hitelesítő szervezet hoz nyilvánosságra egy tanúsítványban.

A fokozott biztonságú e-aláírás feltétele, hogy abból az aláíró és csakis ő azonosítható legyen, a létrehozó eszköz kizárólag az aláíró befolyása alatt álljon, és a dokumentum aláírás utáni minden módosítása észrevehető legyen. Ezt a típust minden olyan esetben el kell fogadni, amikor jogszabály írásba foglalást követel meg.

A minősített e-aláírásnak a fentieken túl az is feltétele, hogy a létrehozó eszköz biztonságos legyen, és a hitelesítés minősített tanúsítvánnyal történjen, ilyen tanúsítványt pedig csak minősített szolgáltató bocsáthat ki. Az ilyen aláírással ellátott dokumentum tartalmáról az ellenkező bizonyításig vélelmezni kell, hogy az aláírás óta változatlan.

A folyamat biztonsága érdekében az aláírónak kell gondoskodnia arról, hogy az aláíró eszközhöz más ne férjen hozzá, ha ez megtörténik, és nem jelenti a szolgáltatónak, felel az ebből eredő kárért. Az eszköz biztonságát növeli, ha minden egyes aláíráshoz PIN-kódot vagy ujjlenyomatot kér. A hitelesítő és minősített hitelesítő szolgáltató csak az lehet, aki szerepel a Nemzeti Hírközlési Hatóság nyilvántartásában.

Elektronikus aláírása annak lehet, aki éves díj fejében szerződést köt a tanúsító szervezetekkel, és beszerzi az aláíró eszközt is.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *