A szerződés megszűnése

Sokszor félreértik, hogy mit jelent a szerződés megszűnése. Sokan úgy értelmezik, hogy a megszűnés magától történik, a szerződő felek beavatkozása nélkül, míg megszüntetéskor a megállapodás a felek tevékenysége nyomán szűnik meg. A két fogalmat a szerződésekkel kapcsolatban azonban nem a köznapi értelmükben kell használni. Jogi fogalomként a szerződés megszűnése összefoglalva jelenti mindazt, ami eredményeképp a szerződés már nem létezik többé, míg a megszüntetés csak ennek egyik formája.

A szerződés megszűnésének négy formája van, melyek egy rendszert alkotnak. Minden attól függ, hogy a felek egyike egyoldalúan, vagy mindketten közös akarattal nyilatkoznak, illetve hogy a jövőre nézve vagy visszamenőleges hatállyal rendelkeznek a megszűnésről.

Ha a szerződés a jövőre nézve szűnik meg, a felek további szolgáltatással nem tartoznak egymásnak. Amennyiben a szolgáltatás és ellenszolgáltatás teljesítése között különbség maradt, a felek kötelesek azt rendezni. A szerződés megszűnésének pillanata, az erről szóló nyilatkozat dátuma, vagy az abban megjelölt későbbi időpont. Ha visszamenőlegesen szűnik meg a megállapodás, a megszűnés pillanata a szerződés megkötése. Ekkor minden már teljesített szolgáltatás visszajár. Mivel vannak olyan szerződések, ahol nem lehet a már teljesített szolgáltatást visszaadni, ezeket nem lehet visszamenőleges hatállyal megszüntetni. Tipikusan ilyenek a használati, bérleti szerződések, ahol a dolog addigi használatát nem lehet meg nem történtté tenni.

A fentiek szerint, ha a szerződés közös akarattal, a jövőre nézve szűnik meg, akkor a felek megszüntetik, ha visszamenőleges hatállyal, akkor felbontják a megállapodást.

Az egyoldalú megszűnéshez szükséges, hogy jogszabály vagy a szerződés ezt lehetővé tegye. Ha a szerződés egyoldalú nyilatkozattal, tehát csak az egyik fél akarata alapján a jövőre nézve szűnik meg, akkor felmondásról, ha visszamenőlegesen, akkor elállásról beszélünk.

A fentieken túl természetesen megszűnhet a szerződés az egyik fél halálával, ha az általa vállalt szolgáltatás csak személyesen teljesíthető, vagy a vele szemben teljesítendő szolgáltatás az eltartására, illetve csak személyes szükségleteinek kielégítésére irányult.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *