Egyre több a fizetésképtelen cég

Nincs fellendülés?

Nincs fellendülés?

Az idei év első negyedében 2010 hasonló időszakához képest 27 százalékkal nőtt meg a különféle fizetésképtelenséggel kapcsolatos cégeljárások száma. A növekedés mértéke meghaladja a várt prognózisokat, aminek okát a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító abban látja, hogy a hazai gazdaságban várt trendforduló az exportra termelő szektorokon kívül nem következett be.

A leginkább kockázatos iparágaknak stabilan  az építőipar valamint a kis-és nagykereskedelmi vállalkozások minősülnek.  Ezek mellett az eljárás alá vontak között az ingatlangazdálkodási, a turisztikában, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások vannak nagy számban az első negyedévben derül ki a Coface Hungary legfrissebb elemzéséből

A esetek több mint 55 százaléka végelszámolás, volumene közel hatvan százalékkal nőtt meg. Az ügyek másik nagy hányadát a felszámolások teszik ki, a legkisebb részét, az összes eljárás egy százalékát pedig a csődeljárások alkotják.

A végelszámolások ilyen mértékű megugrásának az okát dr. Czibor Zsolt a Coface Hungary jogásza azzal magyarázza, hogy az esetek nagy tömegét a kényszer végelszámolások teszik ki, aminek drasztikus emelkedése egyrészről a piac állami tisztításának hatékonyságát, és az eljáró szervek elkötelezettségét tükrözi, ugyanakkor felveti annak problémáját, hogy ezen eljárás ritkán nyújt hatékony védelmet, és kézzel fogható megtérülést a hitelező számára.

Érdemes lehet ezen új problémát a prevenció oldaláról megközelítve olyan – esetlegesen büntetőjogi eszközök, vagy komoly pénzügyi szankciók igénybevételével – szabályozását kidolgozni, amely a cégtulajdonosokat, és cégvezetőket felelősségteljesebb eljárásra és cégvezetésre ösztönzi.

A leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul  az építőipar valamint a kereskedelmi vállalkozások minősülnek. Az építőipar megtartotta listavezető helyét (az összes eljárás 19 százaléka, 27 százalékkal több, mint 2010 azonos időszakában).

Az évek óta meglévő ágazati problémákat nem segíti, hogy nem javult a finanszírozási hajlam ebben az ágazatban és a kereslet fellendülésére is várnunk kell.

Az ágazatot – eltekintve a nagy szereplőktől – a Coface továbbra is átláthatatlannak tartja, ami annak köszönhető, hogy a piaci szereplőket nehéz minősíteni, az ágazat fluktuációja erős, valamint a piac túlzottan elaprózódott. Ebben az iparágban rendkívül magas a cégek száma, aminek csökkeni kellene, erre azonban kevés a remény – tette hozzá Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *