Megfelezték: ezentúl kevesebb lehet a táppénz

Csökkenő összegek

Csökkenő összegek

Felére csökkentette az Országgyűlés szerdán a táppénz napi összegének lehetséges maximumát. Erről a fideszes Dancsó József zárószavazás előtti módosító indítványának elfogadásával döntött a Ház. Ezentúl veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka.

Az államháztartási törvényhez beterjesztett módosító javaslat értelmében ugyanakkor a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatja meg az eddigi 400 százalék helyett.

A Széll Kálmán Terv céljaival összefüggő módosítás alapján – mint Nagy Anna kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján közölte – a táppénz napi összege így legfeljebb körülbelül ötezer forint lehet, szemben az eddigi mintegy tízezer forintos maximummal. A javaslat melletti érvként említette a kormányszóvivő, hogy a kabinet szeretné csökkenteni azoknak a számát, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része a táppénz naponkénti felső határa.

Változás az is, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság.

A rendelkezéseket az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a táppénzszabályok változásával járó megtakarítás körülbelül ötmilliárd forint.

Forrás: Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *