Rekorderős a forint

A forintot a kormány költségvetési strukturális átalakítási tervének megelőlegezett befektetői bizalom tarja viszonylag erős árfolyamon. Kedvező az államadósság-ráta felső határának alkotmányos rögzítésére tett javaslat piaci fogadtatása is. Elemzők szerint az euró jegyzése a 270 forint körüli szinten maradhat egész héten.

Hétfő reggel 7 órakor egy euró még 269,60 forintba került a nemzetközi bankközi devizapiacon, a péntek esti 269,02 forint után. A svájci frank fél tízkor 205,5 forintot, egy dollár 196,9 forint a péntek esti 197,73 forintot követően.

A forint lendületét a fentiek mellett az a hétvégi magyar miniszterelnöki jelzés is segítheti, miszerint a kormány nem döntött a középtávú inflációs cél megemeléséről (illetve a jelek szerint nincs erre konkrét terv), noha eddig hivatalosan ezt, a piacokon negatívan értékelt tervet hivatalosan nem cáfolták a kormányzati források – írja a portfolio.hu [1].

Orbán Viktor emellett a 250 milliárd forintos, továbbra is homályos célú stabilitási alap felállításának jóváhagyását is jelezte, ami szintén segítheti a forintot. Bár az euróbevezetés távolba csúszását most minden eddiginél egyértelműbben kommunikálta a kormányfő, de a piacokon eddig sem árazták a pénzcserét az évtized vége előtt valós forgatókönyvnek, így ez nem okozhatott csalódást. Orbán Viktor ma délután 3 órakor tart évértékelő beszédet, amelyre a piaci szereplők is kiemelten figyelhetnek.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *