Forint: a sikeres aukció után tarthatja magát az árfolyam

Tartja magát?

Tartja magát?

A sikeres csütörtöki állampapír aukció és Matolcsy György elejtett megjegyzései segítették a forintot. A svájci frank így végre ismét 210 alá került. A reggeli kereskedés alatt ugyan minimálisan gyengült a forint, ám komoly változásra nem számítanak a Commerzbank szakemberei.

EUR/HUF (271,00 – 274,00): Kis híján kéthavi csúcsot ért el az EUR/HUF árfolyama, 271,40-es szint utoljára november elején volt tapasztalható. Japán tegnapi leminősítését hamar feldolgozták a kereskedők, majd következett egy kimagasló érdeklődéssel párosuló állampapír aukció. Az eredeti 45 helyett 62,5 milliárdnyi papír került eladásra a kedvező hozamok miatt. A forint a hírre jól belehúzott, áttörve a 273-as szintet lefelé, délután pedig a gyengélkedő dollár, illetve Matolcsy György nyilatkozata a győri Audi gyárból újabb löketet adott a HUF-nak, egészen a már említett 271,40-es szintig. A Nemzetgazdasági Miniszter elhintett pár mondatot a tervezett februári reformról, 3 hét múlva már konkrétumokat tudhatunk meg, a 600 milliárdos költségcsökkentési csomagról. Ma korrekció és további enyhe erősödés is benne van a levegőben, de akármerre is veszi az irányt a forint, csak kismértékű elmozdulásra számítunk.

EUR/USD (1,3575 – 1,3730): Záporoznak a nyilatkozatok a davosi Világgazdasági Fórumról, a görög pénzügyminiszter például üdvözölné az IMF hitelük futamidejének meghosszabbítását, David Cameron brit miniszterelnök, akit sokan azzal kritizálnak, hogy túlságosan drasztikus 4 éves deficitcsökkentő-csomagot szeretne végrehajtani, hangsúlyozta, hogy a kormányzati szervek mellett a háztartási szektornak is csökkentenie kell az adósságát. Közben Londonból csapnivaló brit fogyasztói bizalmi indexet hoztak nyilvánosságra, ami rontja az eddigi jó globális hangulatot. Ma GDP adat lesz esedékes az Egyesült Államokban. Az elemzők 3,5 százalékos bővüléssel kalkulálnak, de a FED szerda esti kommunikációja alapján nem lepődnénk meg azon, ha gyengébb lenne a növekedés az USA-ban. Az EUR/USD 1,37, az USD/HUF pedig 198-199 körül jár a délelőtt folyamán, a GDP számokig kivárásra számítunk.

CHF/HUF (210,00 – 214,00): Sokkal lassabb ütemben tud a frank gyengülni az euróval szemben, mint a dollár, de ez nem véletlen. Hiába szenved az erős franktól a svájci exportszektor, illetve a turisztikai ágazat, az alpesi ország gazdaságának alapjai klasszisokkal jobbak az USA-hoz, nem beszélve az EU-hoz képest. Így, (egyelőre) ha 210 alá kerül a CHF/HUF árfolyama, annak bizony örülni kell.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *