Célegyenesben a Nabucco

Biztosított a Nabucco földgázvezeték ellátása, a Kaszpi-tenger térségének földgázkitermelő országai támogatják az orosz forrásoktól független projektet és konkrét ígéretet tettek földgázszállításra.

Három éven belül megindulhat a Nabucco-projekt, a szükséges földgázmennyiséget azeri és türkmén forrásból fedezik majd, jelentette ki Günther Oettinger az unió energiaügyi biztosa kedden.

Fordulópont a tárgyalásokon

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök akár évi 21 milliárd köbméter gázt is hajlandó biztosítani a következő 5-8 évben, míg Türkmenisztán évente 10 milliárd köbméter gáz szállítására tett ígéretet. A Nabucco 31 milliárd köbméteres kapacitásának kihasználtsága így biztosított, mondta Oettinger. Az utóbbi időben vontatottan haladt előre a vezeték ügye, mert Azerbajdzsán és Türkmenisztán nem foglalt egyértelműen állást.

Gyengítenék a Gazpromot

Az Európai Unió hét tagállamában van monopolhelyzetben a Gazprom van a gázellátás területén. Négy tagország az orosz cégtől vásárolja földgázszükségletének kétharmadát. Ez lehetővé teszi az oroszoknak, hogy magas árakat diktáljanak a hosszú távra szóló szerződésekben, miközben a nyugat-európai földgázmezők is kimerülőben vannak.

A Nabucco megépítése az ellátásbiztonságot növelné, a Kaszpi-tenger térségéből juttatna földgázt Európába. A projekt azonban mindeddig csak tervek szintjén szerepelt, az európaiaknak nem sikerült egyetlen közép-ázsiai országban sem elegendő gázt biztosítaniuk a 7,9 milliárd euróért megépítendő, 3300 kilométer hosszú csővezetékhez.

31 milliárd köbméter

A Kaszpi-tenger vidékén felfedezett, de még fel nem tárt Sah Deniz II gázmező évente 14-16 milliárd köbméter földgáz kitermelését tenné lehetővé. Ez a mennyiség elegendő volna a Nabucco csővezeték üzembe helyezéséhez. Mivel azonban a vezeték évi kapacitását 31 milliárd köbméterre tervezik, további gázszállítókra volt szükség. A türkménekkel és az azeriakkal való mostani megállapodás jelentős előrelépés a projekt szempontjából.

A vezeték Törökországból indul, áthalad Bulgárián, Románián és Magyarországon, majd az ausztriai Baumgartennél végződik. A projekt megvalósítására hat cég, köztük a magyar Mol Nyrt. konzorciumot alapított.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *