Alkalmazhatunk jogszerűen próbanapot?

Jogszerű a próbanap?

Jogszerű a próbanap?

A munka világában a munkáltatók időnként úgy érzik, mintha orosz rulettet játszanának. Felvegyük-e a jelentkezőt, beválik-e később, tényleg sikeres lesz a munkájában? Hogyan tudhatjuk meg előre, hogy alkalmas lesz-e a jelölt? Ehhez hasonló kérdésekkel szembesülnek nap, mint nap. Nem csoda hát, hogy vannak, akik próbanap alapján szeretnék eldönteni, kit is vegyenek fel az adott állásra. De alkalmazhatunk-e jogszerűen próbanapot? Mi lehet a megoldás?

Sajnos egy rossz hírrel kell kezdenem. Próbanapot, próbamunkát nem lehet jogszerűen alkalmazni. Ezt a Legfelsőbb Bíróság is kimondta egy döntésében, ahol egy varrodában próbamunka végzése során folytattak le munkaügyi ellenőrzést. Az ellenőrzés következtében a varrodát munkaügyi bírsággal sújtották, mert munkaszerződés nélkül foglalkoztatta azokat, akik elmondásuk szerint éppen próbamunkát végeztek.

A bíróság egyértelműen kimondta, hogy hazánkban nincs lehetőség a munkaviszony létesítése nélküli próbamunkára, vagy akár próbanapra.

De akkor hogyan tud a munkáltató meggyőződni arról, hogy a jelölt később alkalmas lesz-e a munka elvégzésére?

Erre hazánkban a próbaidő ad lehetőséget. Vagyis a kiválasztott jelölttel munkaszerződést kell kötni és be is kell őt munkavállalóként jelenteni a munkakezdés első napjától kezdve. Kiköthetünk viszont próbaidőt a szerződésben.

Mire jogosít a próbaidő?

A próbaidő alatt a felek tulajdonképpen következmények nélkül tudják egymást kipróbálni, hiszen ez alatt az időszak alatt akár a munkáltató, akár a munkavállaló indoklás nélkül és azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt.

Vagyis, ha még sem vagyunk megelégedve az új munkatárssal, akkor magyarázkodás nélkül mondhatjuk, hogy a jövőben nem kívánunk vele együttműködni. Mindezt azonnali hatállyal megtehetjük, tehát nincs semmilyen felmondási idő, amit be kellene tartanunk.

Természetesen a megszüntetésig ledolgozott időre a munkavállalót megilleti a munkabére és egyéb a szerződésben rögzített, illetve a munkaviszonnyal járó jogok is.

A munkáltató adminisztratív terheit ez nem csökkenti, azonban nincs jelenleg olyan szabályos megoldás, amivel ezek elkerülhetőek lennének.

Mennyi lehet a próbaidő?

A próbaidő hosszában a felek szabadon megállapodhatnak, azonban ez semmiképpen sem lehet hosszabb, mint három hónap, meghosszabbítani nem lehet. Amennyiben a felek a próbaidőt kikötötték a szerződésben, de nem rendelkeztek annak mértékéről, akkor a jogszabály szerinti 30 nap lesz rájuk irányadó.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *