Orbán friss kínai pénzt hozna be

Orbán Viktor miniszterelnöknek és kíséretének az volt a célja Kínában, hogy elősegítse: minél több friss pénz és munkahelyeket eredményező beruházás jöjjön Magyarországra.

Minden tárgyalópartnerrel sikerült elérni magyarországi jelenlétük minőségi emelését, jelentette ki a miniszterelnök kínai látogatása után. Orbán Viktor szerint ennek a hatása mind a munkahelyek számában, mind a befektetett tőke mennyiségében, mind a velük kapcsolatban lévő magyar beszállítók számának növekedésében meg fog mutatkozni, írja a Napi Gazdaság.

Ez vonatkozik például az elektronikai iparra, a mobil távközlésre – mondta el a kormányfő utalva arra, hogy találkozott a ZTE és a Huawei nagyvállalatok vezetőivel. Utóbbinak hétfőn felkeresték a sanghaji kutató-fejlesztő központját, és a miniszterelnök tájékoztatása szerint még néhány pontosító tárgyalás után a cégnél olyan fejlesztésre kerül majd sor, ami 1500-2000 új munkahelyet jelenthet.

Arra a felvetésre, hogy a magyar sajtóban már elterjedt, hogy a Malévnek is kínai befektetőt keresnek Orbán Viktor elmondta, mostani látogatásán találkozott Chen Fenggel (Csen Feng) a Hainan Group elnökével, akivel egy magyarországi légitársaság létrehozásáról, illetve a Malév átalakításáról tárgyalnak.

A Kína egyik leggazdagabb emberének számító és több iparágban is érdekelt Csennel szóba került egy hosszú távú együttműködés kialakításáról szóló megállapodás. Ennek érdekében egy közös bizottságot hoznak létre, ami az ő magyarországi, illetve Magyarországról történő európai terjeszkedését lesz hivatott megalapozni. A kínai légitársaság egyébként hídfőállást keres az európai légiközlekedés piacán és megbízható partnert keres – árulta el a kormányfő.

Az említett bizottságban, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hoz létre, helye lesz a magyar nemzeti tőke képviselőjének, ezért is volt a delegáció tagja Demján Sándor – tette hozzá Orbán.

A gazdasági tárgyalások során felvetődött, hogy a kínai partnerek technológiai és tudásközpontokban is vegyenek részt. A delegáció tagjaként Kenyeres Sándor a Talentis alapítója ennek a területnek a szakértője. A miniszterelnök találkozott Magyarország legnagyobb kínai befektetőjének, a Wanhua Industrial Groupnak (Wanhua) az elnökével, Ting Csien-senggel (Ding Jiansheng) is. Mint mondta: a Borsodchem kisebbségi tulajdonosa szeretné növelni a részesedését.

A magyar delegáció tárgyalt a Bank of Communications (a kínai Közlekedési Bank) magyarországi megjelenéséről is, mert a nagy cégekkel aktivitásával együtt sokkal inkább felmerül annak a lehetősége is, hogy “friss pénz érkezzen az országba”.

Orbán beszámolt arról, hogy a Vállalkozók Országos Szövetségének delegációja azért jött Sanghajba, mert ügyvezető elnöke, Demján Sándor aláírt egy megállapodást a kínai partnerszervezetével (CCPIT). Mint mondta, az új magyar gazdaságpolitika és iparpolitika céljainak megvalósításában kínai szereplők is szerepet kaphatnak.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *