Reggel óta az állam irányítja a Malt

A hétfő éjjel elfogadott lex Mal értelmében kedd reggel át is vette az európai alumíniumipar nyokcadát birtokló cég irányítását az állam. Bakondi György kormánybiztos 18-tagú titkárságot nevezett meg, az ő jóváhagyásuk nélkül semmi nem történhet a vállalatnál. Ahol házkutatás volt, átfogó adóvizsgálat lesz, és ahol a hétvégén újraindulhat a termelés.

Kedd reggel átvette a Mal Magyar Alumínium Zrt. irányítását a magyar állam, miután a honvédelmi törvény hétfői, rekordsebességgel végigvert módosítása ezt lehetővé tette. A Mal irányításával kormánybiztosként Bakondi Györgyöt bízták meg, aki kedden bejelentette: az immár állami felügyelet alatt álló cég hamarosan újrakezdheti a termelést. A vállalat minden telephelyét a rendőrség őrzi, átvették az informatikai rendszer felügyeletét is.

A Mal kezében lévő ajkai timföldgyárat egy hete, a hétfői gátszakadás másnapján állítottatták le. Az első bejelentések arról szóltak, hogy a múlt hét végéig függesztik fel a timföldgyári termelést – a gyár vörösiszap-tározója szakadt át –, ám szombaton Orbán Viktor miniszterelnök újabb gátszakadást előrejelezve azt mondta, még hétfőn sem születik erről döntés. Arról nem is született, a tavaly csaknem 29 milliárdos, három éve több mint 50 milliárdos árbevételű, az európai alumíniumipar 12 százalékát birtokló cég állami ellenőrzés alá vonásáról viszont igen. Ezzel mintha eltűntek volna a gyár újraindításával kapcsolatos aggályok.

Legalábbis erre utal Bakondi György bejelentése, miszerint a kabinet már szerdán dönt a termelés újrakezdéséről. Ha ez a döntés a papírformának megfelelően támogatja a gyár újraindítását, akkor technológiai okokból a hétvégén kezdődhet újra a termelés, mondta Bakondi. Arra a kérdésre, meddig lesz a Mal állami felügyelet alatt, a kormánybiztos szerint még korai válaszolni.

A kormánybiztos bemutatta a cég irányításával megbízott tizennyolc tagú kormánybiztosi titkárságot. Bakondi helyettese Tollár Tibor, a katasztrófavédelem gazdasági főigazgató-helyettese, a kormánybiztos ellenőrzési helyettese Valenta László, Pintér Sándor belügyminiszter egykori üzlettársa és kabinetfőnöke, az ORFK egykori gazdasági igazgatója lesz, aki az Emfesz gázcég biztonsági főnökeként is szerepelt a hírekben.

A kormánybiztos a Mal tevékenységének egyes részeiért felelős titkársági tagok – ahogy Bakondi fogalmazott: felügyelők – között említette Szaló Pétert, a BM és Kling Istvánt, a vidékfejlesztési tárca államtitkárait, Medgyesi Balázs környezetvédelmi tanácsadót, aki az első Orbán-kormányban a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkára volt.

Tagja a testületnek több üzletember, gazdasági szakember is. Így szerepel a névsorban Kossa György, aki több más vállalkozás mellett az első Orbán-kormány idején a Magyar Posta Tetra-cégének felügyelőbizottságában, valamint a Postaautó Zrt. igazgatóságában vállalt szerepet; ő a Mal menedzsmentjével tartja a kapcsolatot. Az alucég felügyelői között van Varga József, a Mecsekérc vezérigazgatója is, aki a társaság termelési tevékenységével foglalkozik, és aki már a múlt héten a Mal vezetőinek szakmai és személyes felelősségéről beszélt, továbbá Hatala Pál, a Magyar Öntészeti Szövetség főtitkára. Az értékesítést és a nemzetközi kapcsolatokat Zsadányi László felügyeli.

A kormánybiztos kedden bejelentette azt is: felkérésére az APEH elnöke átfogó és teljes körű revíziót indított a cégnél. A társaság menedzsmentjét nem küldik el – az igazgatóság tagjaival és a Mal eddigi irányítóival már kedden találkozik a kormánybiztos –, de az eddigi cégvezetők érdemi döntést nem hozhatnak az állami felügyeletet képviselők jóváhagyása nélkül.

A cég adósságállományáról Bakondi György üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott, a cégnyilvántartásban 2009 végéről 18,4 milliárd forintos kötelezettség szerepel. A társaság finanszírozásáról az államot képviselő titkársági tagok csütörtökön egyeztetnek a hitelező bankokkal, mondta részletek közlése nélkül a kormánybiztos.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *