A kormány már döntött: így néz ki az új hároméves adócsomag

A személyijövedelemadó-rendszer szabályait három évre már most törvénybe iktatják, és jelentős könnyítést kapnak a gyermeket nevelők – tudta meg az index.hu internetes hírportál. Értesüléseik szerint a kormány már döntött erről, miközben az utolsó simításokat végzi az adócsomagon.

Jövőre az egygyerekesek is kapnak családi adókedvezményt. Marad a félszuperbruttó adóalap, de 2013-ra teljesen eltűnik. Nő a minimálbér, szűkül az adójóváírásra jogosultak köre. A számítások szerint 300-400 milliárd forint marad a munkát vállalók zsebében. Az így keletkező költségvetési lyukat jövedékiadó-emeléssel, a Robin Hood-adó meghosszabbításával, a távközlési szektorra kivetendő extraadóval és kiadáscsökkentéssel foltozná be a kabinet.
Jövőre 16 százalékos, egykulcsos szja lesz, de nem a bruttó bérből fogják levonni, hanem megmarad a mai “félszuperbruttó” adóalap, vagyis a bruttó bért felszorozzák 1,27-tel, és ez után kell leróni a 16 százalékot. Másképpen: a munkaadót terhelő járulékkal korrigálják a bruttó bért, így adódik az adóalap.

Az index.hu úgy értesült, hogy 2012-ben a bruttó bért csak 1,135-tel kellene majd megszorozni, vagyis a munkaadót terhelő járulékmérték felével kellene csak korrigálni a bruttó bért, majd 2013-tól teljesen visszatérünk a bruttó bérre mint adóalapra.

Az adóalap átalakítására vonatkozó ütemezés azt eredményezi, hogy az effektív adókulcs a mostani 21,6 százalékról jövőre 20,3-ra, 2012-re 18,2 százalékra csökkenne, és 2013-ra megegyező lenne a névleges, 16 százalékos adókulccsal.

A hírportál emlékeztet, hogy most kétkulcsos az szja-rendszer: évi ötmillió forintos félszuperbruttó adóalapig 17 százalékos szja-t kell leróni, afelett pedig 32 százalékot. A parlament még 2009 őszén törvénybe iktatta a 2011-es adótáblát is, ami annyiban különbözik az ideitől, hogy a 17 százalék határa évi 15 millió forintra nőne. Ezt hatályon kívül helyezik, még mielőtt életbe lépne.

Karakteres változás lesz az is – írja az index.hu –, hogy már az egygyerekes szülők is élhetnek a családi adókedvezménnyel. Most csak az kaphat havonta gyerekenként négyezer forint adókedvezményt, akinek legalább három gyereke van és csak az egyik szülő veheti igénybe.

Jövőre az egy vagy két gyereket nevelő szülő is kaphat adókedvezményt, méghozzá gyerekenként havi nyolc-tízezer forint körüli összeget – olvasható az index.hu-n. A három- vagy többgyerekesek gyerekenként havi 15-20 ezer forinttal mérsékelhetik az adójukat.

Az adórendszer átalakítása csökkenti a költségvetési bevételeket, ezért egyensúlyjavító lépésekre is szükség van. Az egyik ilyen, hogy az adójóváírásra jogosultak körét szűkítik. Most azok használhatják ki teljesen az adócsökkentő tételt, akik legfeljebb havi 265 ezer forint bruttó bért keresnek, afeletti jövedelemnél fokozatosan elfogy az adójóváírás, és havi bruttó 390 ezer forint felett teljesen eltűnik. Nem kizárt, hogy az adójóváírás havi 15 100 forintos összegét is valamelyest visszametszi a kormány.

Az államkassza bevételeit növelheti a minimálbér megemelése, ami a járulékbevételek növekedésével jár – közli az index.hu. A portál úgy értesült, hogy 5 százalék körüli minimálbér-növelés jöhet, de az szinte kizárt, hogy a mostani 73 500 forintos legkisebb kötelező kereset elérje a 80 000 forintot.

A 16 százalékos egykulcsos adó csak az összevont jövedelmekre vonatkozik, ugyanúgy, ahogyan a mai 17 és 32 százalékos adókulcs is. A külön adózó jövedelmekre – például tőzsdei árfolyamnyereség, kamat, osztalék – érvényben levő, 10-25 százalék közötti adómértékek maradnak. Az index.hu értesülése szerint a járulékokhoz nem nyúlnak.

Jelenleg a nyugdíj, a gyes, az ösztöndíj után nem kell adózni, de beleszámít az éves jövedelembe, ami “feltolja” az adóköteles jövedelmet a magasabb adókulcs alá. Az egykulcsos szja miatt okafogyottá válik ez a szabály, ezért a fenti tételeket a jövőben adózás szempontjából nem kell majd beszámítani az összes jövedelembe.

Az szja-rendszert érintő változások a minimálbéremeléssel együtt, a hírportál információi szerint, éves szinten 300-400 milliárd forintot vesznek ki az állam zsebéből. Mivel a kormány elkötelezte magát amellett, hogy folytatja a költségvetési hiány csökkentését és azt a GDP 3 százaléka alá szorítja az idei 3,8 százalékos célról, szükség van még egyenlegjavító intézkedésekre.

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját emelik, meghosszabbítják az energetikai szektorra vonatkozó Robin Hood-adót, ami az idén év végével megszűnt volna. Ez a különadó éves szinten 30-35 milliárd forint költségvetési bevételt jelent. Extra sarcot kap a távközlési szektor is. Mellette pedig marad a bankadó, ahogyan azt korábban jelezték és törvénybe iktatták. Ezen tételek összességében durván 100 milliárd forint körüli extrabevételhez juttathatják a büdzsét, vagyis a keletkező lyuknak csak egy részét foltozzák be. A hiányzó részt az államháztartás kiadási oldalán kell megtakarítani, ennek mikéntjére kell megoldást találnia az adócsomagon kívül a költségvetési terv összeállításáért is felelős nemzetgazdasági tárcának. A büdzsé rohammunkája most indul, eddig az önkormányzati választások miatt jegelték a munkálatokat – írta az index.hu.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *