Üdvözli az EU az ír és portugál konszolidációs bejelentéseket

Európai uniós illetékesek üdvözölték csütörtökön a bankszektor stabilizálásáról Írországban tett bejelentéseket, illetve a portugál kormány előző nap elfogadott “ambiciózus” pénzügyi konszolidációs intézkedéseit.

Az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) kötetlen megbeszélését követő sajtótájékoztatón Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai és pénzügyi felelőse a brüsszeli bizottság támogatásáról biztosította mindkét tervet.

Pozitívan nyilatkozott Jean-Claude Trichet, az Európai Központ Bank (EKB) elnöke is, a bajba került euróövezeti országok segítésére létrehozott alap igazgatója, Klaus Regling pedig úgy vélekedett, nem lesz szükség arra, hogy bármely tagállam az alaphoz forduljon.

Regling leszögezte, hogy a tavaszvégi döntésekkel létrehozott alap (amely szükség esetén akár 440 milliárd eurót és még jelentős IMF-hitelt is mozgósíthat), már működőképes. Mint mondta azonban, a mostani találkozóról azt a következtetést vonta le, hogy minden érintett ország megfelelő konszolidációs lépéseket tett, és így nem kell az alaphoz nyúlni.

Juncker úgy fogalmazott, az Európai Bizottság, az EKB és az Eurogroup is üdvözli az ambiciózus konszolidációs intézkedéseket, amelyeket ez évre és 2011-re vonatkozóan a portugál kormány fogadott el.

Fernando Teixeira dos Santos portugál pénzügyminiszter Brüsszelben is megerősítette, hogy országa tartani kívánja magát a célkitűzésekhez, és teljesíteni fogja a konszolidációs intézkedéseket.

A portugál kormány szerdán bércsökkentést és adóemelést tartalmazó takarékossági programot jelentett be. Ennek révén idén és jövőre több milliárd eurót kívánnak spórolni.

Trichet Írországról úgy vélte, a bankrendszer segítésének kinyilvánításával nagyon fontos bejelentésekről van szó az ország pénzügyi hitelességének szempontjából. Az uniós bankelnök külön üdvözölte, hogy továbbra is cél a túlzott államháztartási hiány leszorítása az országban 2014-re.

Olli Rehn hangoztatta: a bizottság támogatja a terveket, és “az ír kormány és lakosság mögött áll ezekben a nehéz időkben”.

Becslések szerint az ír bankrendszer megmentése 100 milliárd eurójába is belekerülhet a helyi költségvetésnek. A kormány azt jelezte, hogy bár emiatt az államháztartási hiány jelentősen megnőhet az idén, eltökélt a stabilizáció végigvitelében.

A csütörtöki brüsszeli pénzügyminiszteri találkozó más résztvevői is igyekeztek csillapítani az Írország és Portugália pénzügyi problémáiról szóló híresztelések nyomán felkavarodott kedélyeket is. A finn Jyrki Katainen például arról beszélt, hogy “a helyzet nem annyira aggasztó, mint amennyire a piacok látják”.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *