Több buktató is van a magyar euró előtt

euro

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által kedden befektetőknek kiadott 98 oldalas konvergencia-helyzetértékelés szerint erőteljesen az európai ciklikus fellendüléstől függ az, hogy a közép-európai tagjelöltek teljesíteni tudják-e a maastrichti felvételi előírásokat. Így egy gyenge euróövezeti fellendülés, vagy éppen egy kettős mélypontú recesszió az euróövezeti csatlakozás fő kockázati tényezői között van.

A kockázatok azonban “itt nem érnek véget”: nemrégiben elhangzottak olyan javaslatok, hogy szigorúbban kellene alkalmazni a GDP-arányos államadósság-rátára meghatározott 60 százalékos felső tűréshatárt, ami Magyarország euróövezeti csatlakozási törekvései szempontjából lehet kedvezőtlen – áll az elemzésben.

A JP Morgan londoni elemzői mindent egybevetve 2016-ra jósolják a magyar eurócsatlakozást, ám Lengyelország és Csehország belépését még később, 2017-ben valószínűsítik. Románia a prognózis szerint 2018-ban lehet a valutaunió tagja.

Magyarország kilátásairól a JP Morgan szakértői így írtak: jóllehet a magyar államadósságnak a bruttó hazai termékhez (GDP) mért hiánya várhatóan fokozatos csökkenésnek indul a következő években, valószínűtlen azonban, hogy az évtized vége előtt a maastrichti feltételrendszerben meghatározott 60 százalékos határig süllyedne.

A JP Morgan elemzőinek véleménye szerint a tűréshatárnál “valamivel magasabb” államadósság önmagában még nem feltétlenül lenne akadálya a belépésnek, “de ez változhat”.

Forrás: Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *